Stan zapalny jest naturalnym i bardzo istotnym procesem, który ma nas chronić przed działaniem groźnych patogenów. Gdy atakują, organizm uruchamia układ odpornościowy, a ten zaczyna m.in. produkować przeciwciała. Bez stanu zapalnego organizm nie jest w stanie zwalczyć infekcji – dzięki temu mechanizmowi z wielu infekcji bakteryjnych i wirusowych wychodzimy obronną ręką. Stan zapalny występuje także wtedy, gdy dojdzie do urazu i wywołanego nim zakażenia. Czasem jednak coś działa nie tak i organizm zaczyna atakować zdrowe tkanki. Tak powstają choroby autoimmunologiczne, jedne z najtrudniejszych w leczeniu.
Najczęstsze choroby
Niekontrolowane reakcje zapalne często występują w takich chorobach jak zapalenie stawów i łuszczyca. Ból mięśniowo-lędźwiowy i ból szyi także mogą mieć podłoże zapalne. Stany zapalne mogą się toczyć też w obrębie układu pokarmowego. Gdy reakcja utrzymuje się dłuższy czas, pozostawiając ciało w ciągłym stanie gotowości, mówimy o przewlekłych stanach zapalnych. Do objawów towarzyszących nam przy chronicznym stanie zapalnym, który może trwać kilka miesięcy, a nawet lat, zalicza się m.in.: gorączkę, ogólne osłabienie, dolegliwości bólowe. Przewlekłe zapalenie może ostatecznie stać się przyczyną różnych chorób, w tym niektórych nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów, miażdżycy i kataru siennego.
Czytaj też:
Do kiedy suplementować witaminę D?
Czynniki, na które mamy wpływ
Zdawać by się mogło, że z wirusami czy bakteriami nie mamy szansy. W takich przypadkach istotną rolę odgrywa kondycja naszego organizmu. A tę regularnie osłabiamy – często nieświadomie. Prawdopodobieństwo rozwoju przewlekłego stanu zapalnego zwiększają: palenie papierosów, otyłość, nadużywanie alkoholu, życie w stresie i niezdrowa dieta.
Czytaj też:
Peganizm (dieta pegańska) – dietetyczny HIT 2019?
Już dziś zmień dietę
To, co jesz, może odgrywać zarówno pozytywną, jak i negatywną rolę w radzeniu sobie z przewlekłym stanem zapalnym. Co więcej, zdrowa i zbilansowana dieta może skutecznie chronić twój organizm przed wyzwoleniem nieadekwatnej reakcji ze strony układu immunologicznego albo też wspierać jego działanie. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze i polifenole (oliwa z oliwek, zielone warzywa liściaste, tłuste ryby, orzechy, świeże owoce i warzywa) odgrywają tutaj dużą rolę.
Do silnych antyoksydantów można zaliczyć witaminy: C, K i E. Z kolei imbir jest stosowany od setek lat w leczeniu niestrawności, zaparć, kolki i innych problemów żołądkowo-jelitowych, a także bólu przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Słynie ze swoich przeciwzapalnych właściwości podobnie jak kurkuma. Zawarta w niej kurkumina jest skuteczna w łagodzeniu stanu zapalnego oraz objawów choroby zwyrodnieniowej stawów i ich reumatoidalnego zapalenia. Kwasy DHA mają działanie przeciwzapalne i sprzyjają zdrowiu jelit. Resweratrol jest przeciwutleniaczem występującym w winogronach, jagodach i innych owocach o purpurowej i fioletowej barwie, a także czerwonym winie i orzeszkach ziemnych. Suplementy z resweratrolem mogą zmniejszać stany zapalne u osób cierpiących m.in. na choroby serca, insulinooporność, zapalenie żołądka oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Czytaj też:
10 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy
Powiedz kategorycznie „nie”
Usuń z diety rafinowane węglowodany, nie jedz białego chleba ani ciastek. Unikaj smażonych potraw. Zrezygnuj z czerwonego mięsa i jego przetworzonych produktów, takich jak hot dogi czy kiełbasy – naukowcy powiązali ich spożywanie z wieloma różnymi chorobami, a niektóre z tych schorzeń mają przyczynę w przewlekłych stanach zapalnych. Rzuć palenie i znacznie ogranicz alkohol. Takie zmiany zdecydowanie poprawią twój stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Pomogą też uchronić się przed stanami zapalnymi lub zapanować nad nimi, jeśli wystąpią.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.