Wadliwy sposób żywienia Polaków, którzy spożywają zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru, a zbyt mało ryb morskich, tłuszczów roślinnych, warzyw, produktów zbożowych oraz mlecznych, zwiększa ryzyko progresji zmian miażdżycowych – mówi prof. dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz, honorowy prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. – Nie ma już wątpliwości, że współistnienie nadciśnienia tętniczego z nawet nieznacznie podwyższonym stężeniem cholesterolu LDL przyspiesza progresję miażdżycy – dodaje profesor. Tymczasem hipercholesterolemia jest w Polsce wykrywana zazwyczaj przypadkowo, co sprawia, że 12 mln rodaków nie zdaje sobie sprawy, że znajduje się w fazie podwyższonego ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.