Ostry, przeszywający ból promieniujący od zęba w głąb czaszki. Najczęściej pojawia się po zjedzeniu zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych potraw i napojów. Nadwrażliwość zębów dotyka aż jedną trzecią z nas. Z tym problemem można jednak skutecznie walczyć.
Wrażliwe wnętrze zęba (zębinę Wi miazgę) chronią dziąsła, a powyżej nich szkliwo, najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Jej grubość u młodych dorosłych wynosi około 1,5 mm i maleje z wiekiem. Zdarza się jednak, że z powodu niewłaściwej techniki szczotkowania i używania zbyt twardych szczoteczek lub chorób przyzębia dziąsła obniżają się, odsłaniając wrażliwą zębinę.
Więcej możesz przeczytać w 14/2014 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.