Małgorzata Kwiatkowska
To nie żarty. Status kraju wysoko rozwiniętego i dostęp do wysoko przetworzonej żywności z jednej strony wydłuża nam życie, ale z drugiej – mocno je komplikuje. Żywność i wynikające z rozwoju cywilizacyjnego zatrucie środowiska sprowadzają na nas choroby, z którymi coraz trudniej poradzić sobie układowi odpornościowemu. Zgodnie z szacunkami Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) w 2008 r. ponad połowa Europejczyków miała nadwagę, a 23 proc. kobiet i 20 proc. mężczyzn było otyłych. Ostatnie szacunki WHO są dużo mniej optymistyczne – nadwaga ma dotykać od 30 do 70 proc. dorosłych Europejczyków, a otyłość od 10 do 30 proc. Co gorsza, na nadwagę lub otyłość cierpi jeden na trzech europejskich 11-latków.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.