Ile razy zdarzyło się nam kupować niepotrzebną żywność, a później nadające się do spożycia produkty trafiły na wysypisko? Niemal każdy z nas może powiedzieć, że wiele razy. Jak ograniczyć marnowanie żywności, zastanawiali się podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy przedstawiciele rządu, producentów żywności, sieci handlowych oraz organizacji pożytku publicznego. Polska znajduje się na niechlubnym piątym miejscu w Unii Europejskiej, jeśli chodzi o marnowanie gotowego do spożycia jedzenia – co roku wyrzuca się się ok. 9 mln ton produktów wartych w przybliżeniu 60 mln zł. Oznacza to, że na Polaka przypada 237 kg takiej żywności.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.