W okresie jesienno-zimowym łatwo o infekcję. Wirusy i bakterie atakują każdego. Dorośli łapią przeziębienie przeciętnie dwa-cztery razy w roku, a dzieci zapadają na nie częściej. Dlaczego jednak jedni chorują niemalże non stop, a inni tylko sporadycznie? Odpowiedź na to pytanie może być całkiem prosta – decyduje o tym często siła układu odpornościowego. A ta buduje się w sposób skomplikowany. Na szczęście możemy wspieraćfunkcjonowanie układu immunologicznego, dbając o takie elementy codziennego stylu życia jak dieta, sen czy aktywność fizyczna.
Jedzeniem w patogeny
Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje bioaktywne, które skutecznie wspomagają układ odpornościowy. Doskonałym przykładem są cebula czy czosnek będące źródłem siarczków organicznych. Działają bakteriobójczo i grzybobójczo, dlatego pomagają w zwalczaniu niektórych infekcji. Witamina D3 również stymuluje pracę układu immunologicznego przez nasilanie wytwarzania katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych. Badania dowiodły też, że niedobór witaminy D3 sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym także autoimmunologicznych. W codziennej diecie nie może też zabraknąć zdrowych nienascyonych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają błony śluzowe i wspomagają odpowiedź organizmu na działanie patogenów. Znajdziemy je w tłustych rybach, jak makrela czy sardynki, ale także w oleju lnianym czy rzepakowym.
Groźne niedobory
Nawet dziecko wie, jak ważne dla zdrowia są witaminy. Ich niedobory osłabiają organizm i sprzyjają spadkowi odporności, sprawiając, że częściej łapiemy infekcje. Na miano najsłynniejszej z nich z pewnością zasłużyła witamina C. W dużych ilościach znajdziemy ją w takich produktach jak papryka, jarmuż, cytrusy, natka pietruszki, czarne porzeczki. Kolejnym ważnym elementem jest beta-karoten (prowitamina A) – silny przeciwutleniacz, zawarty nie tylko w marchewce, lecz także w szpinaku, brzoskwiniach czy natce. Naszą podatnośćna infekcje zwiększa również niedobór cynku. Dobrymi źródłami tego mikroelementu są: czerwone mięso, rośliny strączkowe czy orzechy. Dla naszego systemu obronnego ważna jest też witamina E (duże jej ilości zawierają oleje, oliwa z oliwek, zarodki pszenne, migdały i nasiona słonecznika) i witaminy z grupy B6, które znajdziemy w kaszy gryczanej, mięsie, warzywach (np. brokułach i ziemniakach) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Odporność z jelit
Dla wzmocnienia odporności organizmu bardzo ważny jest też stan flory jelitowej, dlatego konieczne jest sięganie po probiotyki i prebiotyki. Jedne i drugie możemy suplementować lub spożywać w naturalnej formie. W sezonie jesienno-zimowym warto postawić na wszelkiego rodzaju kiszonki i fermentowane produkty mleczne (np. kefir i jogurt). Naszą tajną bronią powinna być kapusta kiszona (nie mylić z kwaszoną!), która powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, dzięki czemu jest doskonałym źródłem bakterii i witaminy C. Prebiotyki z kolei odżywiają dobre bakterie obecne w jelitach. Znajdziemy je w większości warzyw i owoców, grzybach, produktach zbożowych i mlecznych. Mówiąc w skrócie – zdrowa i zbilansowana dieta powinna wystarczyć.
Zmiany na dobre
Kofeina, alkohol i tytoń to jedne z najczęstszych używek, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Znaczne ograniczenie, a najlepiej wykluczenie ich z codziennego życia podniesie naszą odporność, a nawet zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Zamiast kolejnego napoju energetyzującego warto wypić ziołową herbatkę z malin czy aronii. Unikajmy zarywania nocy, ponieważ sen jest kolejnym czynnikiem budowania odporności, a przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Siedem-osiem godzin to optymalny czas snu. Redukujmy stres, a każdego dnia znajdźmy też czas na aktywność fizyczną. Wtedy już na pewno będziemy mogli kłaść się do łóżka z poczuciem, że zrobiliśmy to, co w naszej mocy, by ustrzec się przed sezonową infekcją.
Czytaj też:
7 najlepszych (i zdrowych) metod na poprawę trawienia
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.