Kulki smażone w głębokim tłuszczu są miękkie i pulchne w środku, a z wierzchu pokrywa je chrupiąca powłoka. Dodatek kardamonu i szafranu przywołuje wyrafinowy posmak Orientu. Najlepiej smakują świeże, bezpośrednio po przyrządzeniu. Danie to serwuje się zwłaszcza w okresie ramadanu, miesiącu postu, kiedy muzułmanie wstrzymują się od posiłków w ciągu dnia, jedząc tylko między zmierzchem a świtem. Te delicje doskonale rekompensują smakoszom godziny kulinarnej wstrzemięźliwości. Luqaimat podaje się również poza ramadanem, serwowany jest powszechnie w cukierniach i kafejkach, ale ponoć wtedy już tak nie smakuje. Podobnie jak jajka wielkanocne z chrzanem i karp wigilijny nie cieszą podniebienia tak, jak w okresie świąt.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.