Jedzenie warzyw i owoców daje znacznie mniej, niż sądzono
Należy spożywać jak najwięcej warzyw owoców. Najlepiej jeść je pięć razy dziennie, bo to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i długie życie. Ta powszechna opinia jest nie do końca prawdziwa. Najbardziej potrzeba nam teraz nie warzyw i owoców, lecz kwasów tłuszczowych omega-3, których w naszym jadłospisie jest zdecydowanie za mało. Kwasów omega-3 nie znajdziemy w jabłkach, brokułach ani w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym czy lnianym. Głównym ich źródłem są ryby morskie (śledzie, makrele, łososie, dorsze, flądry i halibuty) oraz skorupiaki, tran i mleko matki. O tym nasi specjaliści niewiele jednak mówią. Tymczasem coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy rola warzyw i owoców w naszej diecie powinna być tak duża, jak się powszechnie sądzi.
Więcej możesz przeczytać w 38/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.