Jak politycy i rolnicze lobby windują ceny żywności
To koniec ery taniej żywności" – alarmował niedawno brytyjski tygodnik „The Economist". „Wzrost cen żywności zagraża światowemu bezpieczeństwu” – wtórował „The Observer”. „Istnieje realna groźba głodu i masowych rozruchów” – pisał hiszpański „El País”. „Strefa głodu może się szybko rozszerzać” – alarmował francuski „Libération”. A wszystko dlatego, że o 130 proc. wzrosły w ostatnim roku ceny pszenicy, o 87 proc. – soi, o 74 proc. wyższe są ceny ryżu, a o 31 proc. – kukurydzy. Od połowy lat 70. ceny żywności na świecie realnie spadły o trzy czwarte, aby w ostatnich miesiącach wzrosnąć do poziomu nienotowanego od 1845 r.
Więcej możesz przeczytać w 17/2008 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.