Na deser – mazurki... Najlepsze mazurki mojej mamy, na idealnie kruchym cieście, w którego skład koniecznie wchodzą żółtka ugotowane na twardo. Jak zrobić taki mazurek? Bardzo prosto. Potrzebujemy 150 g zmielonych na mąkę migdałów, 150 g pszennej mąki, kostkę masła, 100 g cukru pudru i sześć żółtek – ugotowanych na twardo i przetartych przez sito. Do tego łyżka najlepszej, kwaśnej, niehomogenizowanej śmietany i łyżka zimnej, źródlanej wody. Trochę soli i zest z cytryny. Największą tajemnicą prawdziwego mazurka jest sposób jego zagniatania. Trzeba to robić szybko i zręcznie. Nie używamy ciepłych dłoni, tylko zimnego widelca. Wszystkie składniki muszą być zimne, nawet masło, które przed zagnieceniem ścieramy na tarce. Zagniatamy widelcem, tworząc z początku coś w rodzaju kruszonki, dodajemy przetarte żółtka, łączymy ze śmietaną i łyżką zimnej wody. Grudy robią się większe, żeby za chwilę się zmniejszyć i połączyć w ciasto. Całość zajmuje nam nie więcej niż trzy minuty. Po tym czasie ciasto zawijamy i odkładamy do lodówki na całą noc. Dopiero następnego dnia możemy próbować upiec z niego mazurek. Najlepiej czekoladowy, mój ukochany. Do dekoracji potrzebować będziemy dwóch tabliczek najlepszej gorzkiej czekolady, 250 g bardzo esencjonalnego kakao, 250 g cukru pudru, szklanki słodkiej śmietanki, pół kostki masła, 70 ml spirytusu i sporej garści usmażonej samodzielnie skórki pomarańczowej. W kąpieli parowej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy śmietankę i cukier puder. Po zmieszaniu dolewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy, czekając na idealną konsystencję. W ostatniej chwili nabłyszczamy masę surowym żółtkiem i wylewamy na upieczony mazurkowy spód. Pamiętajmy też o wielkanocnych babach, które przecież determinują wygląd świątecznego stołu. Do tego koniecznie kwiaty, najlepiej fioletowe i białe hiacynty, których niebiańsko lekki zapach unosi się pod sam sufit, aromatyzując wykwintnie i uświęcając najpiękniejsze polskie wielkanocne śniadanie.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.