Superpigułka
Pigułkę zawierającą aspirynę, kwas foliowy, lek zmniejszający stężenie cholesterolu we krwi oraz trzy preparaty obniżające ciśnienie krwi opracowali brytyjscy uczeni z Wolfson Institute of Preventive Medicine. Uważają oni, że wieloskładnikowa tabletka lepiej chroni przed chorobami serca niż kilka preparatów stosowanych oddzielnie. Profilaktyczne podawanie takiej pigułki ludziom po 55. roku życia pozwoliłoby zmniejszyć ryzyko zawału serca o 88 proc. Zdaniem naukowców, cena leku nie powinna być wysoka, a działania uboczne minimalne. Zanim preparat trafi na rynek, konieczne jest jednak przeprowadzenie dodatkowych badań. (PG)
Ból się rodzi w mózgu
Siła odczuwania bólu u ludzi zależy wyłącznie od reakcji mózgu - twierdzą naukowcy z Wake Forest University School of Medicine (USA). Wyjaśnia to, dlaczego niektórzy są bardziej wrażliwi na ból niż inni. Amerykańscy uczeni sprawdzili wrażliwość 17 ochotników, których łydki były narażone na wysoką temperaturę (około 49°C). Badani mieli określić poziom bólu w skali od zera do 10. Dla niektórych ból był nie do wytrzymania, inni znosili go bez większego wysiłku. Test powtórzono, skanując jednocześnie pracę mózgów ochotników. Aktywność ośrodków odpowiedzialnych za odczuwanie bólu wyraźnie się różniła w zależności od tolerancji na ból u poszczególnych osób. U wszystkich badanych uaktywnił się wyłącznie obszar mózgu odpowiedzialny za przesyłanie bodźców bólowych. (AB)
Śmierć serca
Kameruński piłkarz Marc-Vivien Foe, który niedawno podczas meczu piłkarskiego zmarł na atak serca w wieku zaledwie 28 lat, mógł cierpieć na Sudden Adult Death Syndrome (SADS), rzadkie schorzenie serca występujące u dorosłych, podobne tzw. zespołu śmierci łóżeczkowej u noworodków. Do takich wniosków doszli lekarze analizujący przyczyny śmierci sportowca. Uważają oni, że SADS może prowadzić do nagłego, niespodziewanego przyspieszenia akcji serca i omdleń, a w rzadkich wypadkach nawet do śmierci. Chorobę wywołują zaburzenia w przesyłaniu impulsów elektrycznych w nerwach kontrolujących skurcze serca. (PG)
Fasola, ryby i wino
Dieta śródziemnomorska jest najkorzystniejsza dla zdrowia - potwierdziły czteroletnie badania, jakie przeprowadzili specjaliści z Uniwersytetu Ateńskiego i Harvard School of Public Health. Testami objęto 22 tys. ochotników - zdrowych Greków. Za najważniejsze składniki diety śródziemnomorskiej uznano warzywa, przede wszystkim rośliny strączkowe (groch i fasola), a także owoce, orzechy, produkty zbożowe, ryby, niewielkie ilości mięsa (głównie drobiu), oliwę z oliwek i umiarkowane ilości wina. Okazało się, że u ludzi spożywających regularnie przynajmniej dwa produkty z tej listy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej jest mniejsze o 30 proc., a raka o 24 proc. "Nie wystarczy jednak smażyć mięsa na oliwie z oliwek. Pozytywne skutki diety zależą zarówno od poszczególnych składników, jak i umiejętnego łączenia ich w posiłkach" - twierdzi prof. Walter Willet z Uniwersytetu Harvarda. (AB))
Pigułkę zawierającą aspirynę, kwas foliowy, lek zmniejszający stężenie cholesterolu we krwi oraz trzy preparaty obniżające ciśnienie krwi opracowali brytyjscy uczeni z Wolfson Institute of Preventive Medicine. Uważają oni, że wieloskładnikowa tabletka lepiej chroni przed chorobami serca niż kilka preparatów stosowanych oddzielnie. Profilaktyczne podawanie takiej pigułki ludziom po 55. roku życia pozwoliłoby zmniejszyć ryzyko zawału serca o 88 proc. Zdaniem naukowców, cena leku nie powinna być wysoka, a działania uboczne minimalne. Zanim preparat trafi na rynek, konieczne jest jednak przeprowadzenie dodatkowych badań. (PG)
Ból się rodzi w mózgu
Siła odczuwania bólu u ludzi zależy wyłącznie od reakcji mózgu - twierdzą naukowcy z Wake Forest University School of Medicine (USA). Wyjaśnia to, dlaczego niektórzy są bardziej wrażliwi na ból niż inni. Amerykańscy uczeni sprawdzili wrażliwość 17 ochotników, których łydki były narażone na wysoką temperaturę (około 49°C). Badani mieli określić poziom bólu w skali od zera do 10. Dla niektórych ból był nie do wytrzymania, inni znosili go bez większego wysiłku. Test powtórzono, skanując jednocześnie pracę mózgów ochotników. Aktywność ośrodków odpowiedzialnych za odczuwanie bólu wyraźnie się różniła w zależności od tolerancji na ból u poszczególnych osób. U wszystkich badanych uaktywnił się wyłącznie obszar mózgu odpowiedzialny za przesyłanie bodźców bólowych. (AB)
Śmierć serca
Kameruński piłkarz Marc-Vivien Foe, który niedawno podczas meczu piłkarskiego zmarł na atak serca w wieku zaledwie 28 lat, mógł cierpieć na Sudden Adult Death Syndrome (SADS), rzadkie schorzenie serca występujące u dorosłych, podobne tzw. zespołu śmierci łóżeczkowej u noworodków. Do takich wniosków doszli lekarze analizujący przyczyny śmierci sportowca. Uważają oni, że SADS może prowadzić do nagłego, niespodziewanego przyspieszenia akcji serca i omdleń, a w rzadkich wypadkach nawet do śmierci. Chorobę wywołują zaburzenia w przesyłaniu impulsów elektrycznych w nerwach kontrolujących skurcze serca. (PG)
Fasola, ryby i wino
Dieta śródziemnomorska jest najkorzystniejsza dla zdrowia - potwierdziły czteroletnie badania, jakie przeprowadzili specjaliści z Uniwersytetu Ateńskiego i Harvard School of Public Health. Testami objęto 22 tys. ochotników - zdrowych Greków. Za najważniejsze składniki diety śródziemnomorskiej uznano warzywa, przede wszystkim rośliny strączkowe (groch i fasola), a także owoce, orzechy, produkty zbożowe, ryby, niewielkie ilości mięsa (głównie drobiu), oliwę z oliwek i umiarkowane ilości wina. Okazało się, że u ludzi spożywających regularnie przynajmniej dwa produkty z tej listy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej jest mniejsze o 30 proc., a raka o 24 proc. "Nie wystarczy jednak smażyć mięsa na oliwie z oliwek. Pozytywne skutki diety zależą zarówno od poszczególnych składników, jak i umiejętnego łączenia ich w posiłkach" - twierdzi prof. Walter Willet z Uniwersytetu Harvarda. (AB))
Więcej możesz przeczytać w 28/2003 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.