Chlorella, czyli mikro alga,
została uznana za jeden z najstarszych organizmów żywych na Ziemi stanowiących źródło pożywienia. Chlorella zawiera naturalne środki chelatujące, które pomagają usunąć metale ciężkie zatruwające nasz ogranizm. Wiąże się ona z cząsteczkami tych metali i innymi toksynami w naszym ciele, co pozwala je wydalić. Chlorella posiada również jedyną w swoim rodzaju substancję CGF – ta substancja zawarta w glonie pomaga komórkom naprawić szkody wyrządzone przez toksyny. Chlorella jest dodatkowym źródłem składników odżywczych zwierających wysokie stężenie witamin i minerałów, tj. witaminy A, witamin z grupy B, cynku, białka, magnezu, fosforu oraz pewne ilości witaminy C, E i wapnia. Ponadto mikroalga ma właściwości pozwalające uzupełnić poziom żelaza w organizmie bez konieczności zażywania jego samego jako suplementu diety. Warto również pamiętać, że chlorella, którą spożywamy, powinna być w 100 proc. organiczna, czyli BIO.
Kwas omega 3-6-9
należy do niezbędnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczonych. W jego skład wchodzi kwas ALA, który pomaga w wytwarzaniu kwasu EPA i DHA. Dla przykładu olej lniany zawiera jedynie kwas ALA, a olej rybny kwas EPA i DHA. Kwas ALA jest silnym przeciwutleniaczem, niszczy duże ilości wolnych rodników i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest również odpowiedzialny za przekształcenie pokarmu w energię. Kwas EPA odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na naszą koncentrację. Kwas DHA, podobnie jak kwas EPA, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto reguluje pracę układu odpornościowego. Łagodzi objawy chorób reumatycznych, pomaga w pracy mózgu i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowo wspomaga pracę serca i układu krążenia, chroni naczynia krwionośne i wspomaga procesy naprawcze organizmu.
Spirulina
podobnie jak chlorella, to alga. Głównym jej budulcem jest białko, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spirulina jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy, które budują błony komórkowe. Dodatkowo chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych oraz chorób układu krążenia czy alergii. Jest także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, rozrodczego i pokarmowego. Warto również zauważyć, że spirulina jest źródłem potasu, selenu, chromu, wapnia i manganu. Może być stosowana jako uzupełnienie żelaza w organizmie. Spirulina minimalizuje wpływ toksyn środowiskowych na organizm, stymuluje układ immunologiczny i działa osłonowo na żołądek. Dodaje energii i obniża poziom zmęczenia, a zawarty w niej chlorofil pomaga utrzymać zdrowy wygląd.
Witamina C
od wielu lat wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Odpowiada za wytwarzanie podstawowego białka tkanki łącznej, czyli kolagenu. Witamina C poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga w hamowaniu utleniania negatywnego cholesterolu, w efekcie zapobiega zmianom miażdżycowym. Reguluje również ciśnienie tętnicze.
ASHWAGANDHA
ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, poprawia odporność organizmu. Traktowana jako tonik wzmacniający, który poprawia i wspomaga pracę umysłu, w tym pozytywnie wpływa na koncentrację oraz pamięć. Ponadto zwiększa nasze siły witalne, walczy z osłabieniem organizmu i ze złym samopoczuciem. Ashwagandha pomaga ochronić żołądek i wątrobę przed działaniem substancji toksycznych.
Czytaj też:
Depresja i Hashimoto? To częste. Sprawdź, jak sobie pomóc
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.