Śląskie niebo to nie reklama biura matrymonialnego ani zachęta do podniebnych podróży. Śląskie niebo jest dostępne tu na ziemi, dla smakoszy i poszukiwaczy oryginalnych regionalnych dań. To zwyczajnie nazwa potrawy, która jest wizytówką kuchni śląskiej, zwłaszcza Opolszczyzny i Dolnego Śląska. Oba te regiony dorobiły się ciekawych tradycji kulinarnych, związanych z zawiłymi meandrami historii. Wpływy polskie, czeskie i niemieckie zmieszały się tu z kulturą kresową za sprawą przybycia po II wojnie światowej przesiedleńców ze Wschodu. Śląskie niebo to ciekawa potrawa, rzec by można, mięsno-owocowa. Przyrządza się ją z pachnącej wędzonki, która w dawnych czasach po świniobiciu zapełniała komory i spiżarnie, dojrzewając na hakach i nabierając kruchości. Mięso można gotować lub piec, a podczas przyrządzania uzupełnia się je owocami – suszonymi lub świeżymi.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.