Rodowód churros wywodzi się od średniowiecznych hiszpańskich pasterzy, wypasających owce w górach. Francuzi znają je pod nazwą chichis lub chonchos, w krajach latynoskich nazywana bywa też porras, calentitos, papitas, po katalońsku xurro. Ta potrawa była łatwa w produkcji, sycąca i mogła być długo przechowywana. Pierwotnie churros nie przypominały kształtem obecnego ciastka. Miały wygląd podłużnego, bezkształtnego, wygiętego w róg palucha. Dopiero gdy w XVIII w. zasmakowały w nich elity madryckiej burżuazji, zyskały na popularności i przybrały bardziej wyrafinowane kształty. Zaczęto podawać je wtedy z czekoladą przywożoną z amerykańskich podbojów i tak moda na ten przysmak z parzonego ciasta zatoczyła szerokie kręgi.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.