Drewno derenia, niezwykle twarde, już w starożytności służyło jako budulec. Przydatne do toczenia, cenione było przy wytwarzaniu kół do wozów, broni, dzid czy haków. Z czasem derenia zaczęto używać także w kuchni, pod różnymi postaciami. Zapiski klasztorne świadczą o tym, że był stosowany już w średniowieczu, a dokładnie opisał jego właściwości Józef Gerald Wyżycki w „Zielniku ekonomiczno-technicznym”, wydanym w Wilnie w 1845 r. Dereń ma cenne owoce, pestki, liście, łodygi, korę i korzenie. Ich składniki łagodzą objawy gorączkowe, działają ściągająco i przeciwzapalnie, pomagają na anemię, migreny i podagrę.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.