Aneta Kołaszewska
Tak naprawdę sezon na ostrygi trwa prawie cały rok, bo aż 10 miesięcy. W połowie czerwca jednak rozpoczyna się ich okres rozrodczy, który trwa do końca sierpnia. Nie są wtedy najlepsze w smaku. Na stoły wracają triumfalnie dopiero we wrześniu i dlatego mówi się wtedy, że rozpoczyna się na nie sezon. Ostrygi zawsze kupuje się żywe. Przy schłodzeniu do temperatury 2-7 st. C dobrze wytrzymują transport i przechowywanie do dwóch tygodni. Należy je układać głębszą muszlą do spodu. Przy otwieraniu należy zwrócić uwagę na to, czy są mocno zamknięte i wypełnione morską wodą. Te, w których po otwarciu nie ma wody, należy wyrzucić – nie nadają się do spożycia.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.