Lubczyk, czyli lubiśnik lekarski, należy do rodziny selerowatych i jest do niego podobny. Ma liczne właściwości lecznicze, a w kuchni wykorzystuje się zarówno jego liście, nasiona, jak i korzeń. Jest głównym składnikiem przyprawy maggi, zawierającym piąty smak, czyli smak umami, odkryty w japońskich glonach, a sprawiający, że potrawy smakują lepiej, a nawet uzależniają. Sławę afrodyzjaku zawdzięcza lubczyk substancjom rozszerzającym naczynia krwionośne, czyli olejkom eterycznym, żywicom i kumarynie, działającym pobudzająco. Znany był w dawnych czasach w postaci wywarów miłosnych, przygotowywanych przez osoby wtajemniczone. Wierzono, że zwiększa potencję oraz pobudza libido nie tylko mężczyzn, lecz także kobiet. Podany kochanej osobie ma powodować wzajemność uczucia.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.