1. Mit w butelce, czyli jak francuscy winiarze walczą o życie 2. Rewolucja kalifornijska, czyli jak butelka wina za dwa dolary podbiła rynek 3. Winny napęd, czyli jak Chilijczycy stali się mistrzami w produkcji wina
1. MIT W BUTELCE
czyli jak francuscy winiarze walczą o życie
W XVII wieku Jan Andrzej Morsztyn w wierszu do brata przedstawił wyczerpujący spis i ocenę francuskich win. Najlepszych na świecie. Kilkadziesiąt lat później piewca obyczajów ksiądz Jędrzej Kitowicz narzekał na to, jak się egzotyczne (czytaj: francuskie) wina po dworach rozpanoszyły. W drugiej połowie XX wieku wina z Francji stały się synonimem tego trunku. Bo innych godnych polecenia w Europie niemal nie było. Dziś francuska winna potęga drży w posadach. Winiarze z Chile, Australii, Nowej Zelandii, Kalifornii stali się po prostu lepsi od winiarzy francuskich – przynajmniej organizacyjnie i marketingowo.
czyli jak francuscy winiarze walczą o życie
W XVII wieku Jan Andrzej Morsztyn w wierszu do brata przedstawił wyczerpujący spis i ocenę francuskich win. Najlepszych na świecie. Kilkadziesiąt lat później piewca obyczajów ksiądz Jędrzej Kitowicz narzekał na to, jak się egzotyczne (czytaj: francuskie) wina po dworach rozpanoszyły. W drugiej połowie XX wieku wina z Francji stały się synonimem tego trunku. Bo innych godnych polecenia w Europie niemal nie było. Dziś francuska winna potęga drży w posadach. Winiarze z Chile, Australii, Nowej Zelandii, Kalifornii stali się po prostu lepsi od winiarzy francuskich – przynajmniej organizacyjnie i marketingowo.
Więcej możesz przeczytać w 51/52/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.