Rozmowa z prof. Walterem Willettem, dietetykiem z Uniwersytetu Harvarda, twórcą nowej piramidy żywieniowej
"Wprost": Czy nie należałoby zlikwidować nauki o żywieniu i pozwolić ludziom jeść to, na co mają ochotę?
Walter Willett: Rzeczywiście, mamy wiele sprzeczności w zaleceniach dietetycznych. W latach 70. każdy ekspert twierdził, że powinniśmy zredukować spożycie tłuszczów, ponieważ są szkodliwe. Ale w rzeczywistości nigdy nie było rzetelnych badań i mocnych dowodów potwierdzających tę hipotezę. W efekcie osiągnięto efekt odwrotny do zamierzonego. Pod koniec lat 80. znaleźli się specjaliści od żywienia, którzy twierdzili, że społeczeństwo nie jest w stanie rozróżnić dobrych tłuszczów od złych, i postanowili uprościć przekaz. Zalecono więc ograniczenie spożycia wszystkich tłuszczów.
Walter Willett: Rzeczywiście, mamy wiele sprzeczności w zaleceniach dietetycznych. W latach 70. każdy ekspert twierdził, że powinniśmy zredukować spożycie tłuszczów, ponieważ są szkodliwe. Ale w rzeczywistości nigdy nie było rzetelnych badań i mocnych dowodów potwierdzających tę hipotezę. W efekcie osiągnięto efekt odwrotny do zamierzonego. Pod koniec lat 80. znaleźli się specjaliści od żywienia, którzy twierdzili, że społeczeństwo nie jest w stanie rozróżnić dobrych tłuszczów od złych, i postanowili uprościć przekaz. Zalecono więc ograniczenie spożycia wszystkich tłuszczów.
Więcej możesz przeczytać w 15/2008 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.