1. Zjadajmy 4-5 posiłków dziennie,regularnie co 3-4 godziny.
2. Warzywa i owoce powinny się składać na co najmniej połowę tego, co jemy, w następujących proporcjach: trzy czwarte powinny stanowić warzywa, jedną czwartą owoce. Owoców należy jeść mniej – są bardziej kaloryczne i zawierają mniej błonnika. Połowa warzyw powinna być zielona. Również połowa warzyw powinna być spożywana na surowo. 3. Nie wykluczajmy produktów zbożowch, ale pamiętajmy, by były pełnoziarniste. Takie produkty dostarczają magnezu, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Unikajmy białego chleba, słodkich płatków, białego ryżu i makaronu, mających wysoki indeks glikemiczny i powodujących skok stężenia glukozy we krwi. 4. Mleko wcale nie jest niezdrowe.WHO zaleca picie codziennie około dwóch szklanek mleka. Można oczywiście zastąpić je jogurtem, kefirem i częściowo serem.
5. Ograniczmy spożywanie mięsa,
zwłaszcza czerwonego i wędlin do 0,5 kg tygodniowo. Duża ilość czerwonego mięsa w diecie może się przyczynić do rozwoju raka, głównie żołądka i jelita grubego. Wybierajmy mięso białe pochodzenia drobiowego. Jedzmy ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
6. Ograniczajmy spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Zastępujmy je roślinnymi. 7. Unikajmy cukru i słodyczy. Zamiast tego jedzmy orzechy i owoce. 8. Nie dosalajmy potraw i kupujmy produkty z niską zawartością soli. Używajmy ziół – poprawiają smak i mają cenne składniki.
9. Zalecenia co do picia wody się nie zmieniły – pijmy jej ok. 1,5 l dziennie. 10. Ograniczmy spożycie alkoholu do minimum, a najlepiej nie pić go wcale.
Pamiętajmy też, żeby dobrze zbilansowane posiłki, przygotowane zgodnie ze wskazówkami zawartymi w piramidzie, gotować tak, aby zapobiegać utracie cennych składników zawartych w produktach. Szczególnie dotyczy to warzyw: gotujmy je na parze, grillujmy lub smażmy na patelni groszkowej.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.