Wino jest nie tyle alkoholem, ile wyszukanym dodatkiem kulinarnym. Zdrowiej jest upijać się czymś mocniejszym
W piciu wina nie chodzi o samo wino. Dobrego wina nie ma sensu pić bez dobrej kuchni. Dlatego jego spożycie jest najlepszym wyznacznikiem ogólnego poziomu kulinarnego w danym kraju.
Kultura zakąskowa
Opisując tradycje alkoholowe poszczególnych krajów Europy, często używa się schematu – mówi się o strefie wódki na zimnej północy kontynentu, strefie piwa w umiarkowanym środku i strefie wina na ciepłym południu. Każdy z tych modeli ma kulturowe implikacje. O tym, że są to bardziej umowne strefy kultury kulinarnej niż obszary zdeterminowane geograficznie, niech świadczy niezwykła kulinarna podróż, jaką odbyła Polska dosłownie na naszych oczach.
Kultura zakąskowa
Opisując tradycje alkoholowe poszczególnych krajów Europy, często używa się schematu – mówi się o strefie wódki na zimnej północy kontynentu, strefie piwa w umiarkowanym środku i strefie wina na ciepłym południu. Każdy z tych modeli ma kulturowe implikacje. O tym, że są to bardziej umowne strefy kultury kulinarnej niż obszary zdeterminowane geograficznie, niech świadczy niezwykła kulinarna podróż, jaką odbyła Polska dosłownie na naszych oczach.
Więcej możesz przeczytać w 39/2008 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.