Mięsne wyznanie

Mięsne wyznanie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zawsze gdy miałam ochotę na porządne czerwone mięso, stawałam przed dylematem.

Pyszna, perfekcyjnie przyrządzona wołowina nie jest, niestety, domeną polskich restauracji, nawet tych najbardziej utytułowanych. „Gwarancja prawdziwego steku nie istnieje", myślałam i ratowałam się najlepszą polędwicą na świecie podawaną w Aleglorii na gorącym kamieniu. Cudowne w  smaku argentyńskie mięso nie jest co prawda tanie, ale też kryje w sobie całe bogactwo nieziemskich doznań smakowych i zapachowych. Jest perfekcyjnie przygotowane, kusi najwyższą jakością, ale nie jest przecież ogromnym amerykańskim, krwistym stekiem, o jakim marzą wyrafinowani mięsożercy, bez wytchnienia szukający w Warszawie prawdziwego steak house. Spełnioną po trosze obietnicą takiej potrawy jest fiorentina podawana w Mela Verde przy Chmielnej. Czasami to mięso naprawdę przypomina prawdziwą, florencką fiorentinę. Jest pyszne i duże, nie jest ani trochę twarde czy łykowate. Kiedyś dobry stek zdarzyło mi się zjeść w Sheratonie, ale cały czas szukałam miejsca, w którym mogę zjeść prawdziwe mięso, kiedy tylko przyjdzie mi ochota. Mięso włożone w  menu nie przez przypadek, lecz z rozmysłem. Nie raz takie, a raz owakie, ale zawsze tak samo dobre, od tego samego dostawcy. Szukałam gwarancji prawdziwego steku i do niedawna wydawało mi się, że są to poszukiwania skazane na porażkę. I wtedy znalazłam Butchery & Wine przy Żurawiej w  Warszawie. Mała, zgrabna, skromna restauracja, której poświęcam ten tekst z nieukrywaną radością, bo po raz pierwszy od dawna zostałam zaskoczona małą kartą, w której każde co do joty danie jest tak dopracowane i przemyślane, że spełnia moje wszystkie marzenia. Restauracja nie zaskakuje wnętrzem, bo się go w ogóle nie zauważa. Tak jakby go wcale nie było. To jednak nie ma żadnego znaczenia po zajrzeniu do menu. Opis każdego dania w każdym menu jest obietnicą – ta  restauracja spełnia każdą obietnicę za każdym razem na 100 proc. Największą popularnością cieszy się stek Bavette z ziołami i frytkami, ale jest też prawdziwy New Yorker, jest przeuroczy Rib Eye z  kością, pełen cudownych przerostów i smakowitego tłuszczu, przyrządzony z polskiej sezonowej wołowiny. Nieprawdopodobnie pyszne. Dla fanatyków diety proteinowej i szaleńców czerwonego mięsa jest też półkilogramowy Portherhouse, a dla tych, którzy lubią bardzo dużo i bardzo dobrze zjeść, jest też w karcie prawdziwy Chateaubriand, którego nigdzie indziej dostać po prostu nie można. Miejsce zachwyca genialnym mięsem o  idealnym stopniu wypieczenia. Zachwyca też nienaganna załoga, ślicznie „rozgrywająca” klientów, którzy oniemiali kupują wszystko jak leci, bo  okazuje się, że pan, który zna się na winach, daje cudowną ofertę na  trzy różne gatunki, więc ulegasz każdej, bo przecież grzechem byłoby nie  spróbować. Ta ich wiedza i pasja powodują, że tracisz hamulce, a kolacja kończy się... no nie najmniejszym rachunkiem. Ale to działa, bo wokół widzę tylko zajęte stoliki. Prostota, oszczędność formy i karty, znajomość rzeczy porażają i zniewalają. Piszę o stekach, ale przytulona jestem do mojej ukochanej potrawy z karty Butchery & Wine, czyli przegrzebków z kaszanką. Pytałam właściciela, czy jego szef kuchni ma  coś wspólnego z Hiszpanią, bo tak brawurowe połączenia spotyka się tylko tam. Właściciel zaprzeczył, ale gdy zobaczyłam kolegę pałaszującego z  zapałem wieprzowe ogony z dorszem, to byłam już pewna, że tylko Hiszpan mógłby to wymyślić. Właściciel mówi, że to standardy europejskie. Dla  mnie jest to doskonale zorientowana na naturalne produkty restauracja, która po prostu poruszyła moją duszę od środka. Rzadko mówię o innych restauracjach, choć bywam w nich często, szczególnie wtedy gdy chcę się oddalić od własnych wpływów i wnętrz. Jeszcze rzadziej mówię o innych restauracjach coś dobrego, bo przecież w każdej znajduję coś, co  natychmiast bym zmieniła. Tymczasem Butchery & Wine jest miejscem, o  jakim w Warszawie od dawna marzyłam. Nie rezygnuję oczywiście z  argentyńskiej polędwicy z gorącego kamienia w Aleglorii, bo ta potrawa w  dalszym ciągu robi na mnie wrażenie. Jednak to, że w Butchery & Wine mogę po prostu zamówić i po prostu zjeść pieczony szpik kostny, unosi mnie z zachwytu. Naprawdę wysoko.

Więcej możesz przeczytać w 26/2011 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 26/2011 (1481)

  • Barcelona z A klasy26 cze 2011, 12:00W wielkiej światowej piłce i w naszej prowincjonalnej polityce czas transferów. Z jedną różnicą. Tam transfery służą świetnej grze, gdy nadejdzie sezon. W naszej polityce cała gra sprowadza się niestety do transferów.4
  • Na skróty26 cze 2011, 12:00Skandal na Litwie Polska marka odzieżowa Reserved wycofała się ze sponsorowania programu litewskiej telewizji „Kocham Litwę". Uczestnicy jednego z odcinków zrywali tabliczki z polską nazwą ulicy w mieście Ejszyszki. „Program...7
  • Dyrektor skarżypyta26 cze 2011, 12:00Bardzo różni są nasi obywatele. Bardzo trudno też jest zadowolić nas wszystkich jednocześnie. Nie robimy dróg – niezadowolenie, robimy drogi – jeszcze większe niezadowolenie. Budujemy metro – nie jest dobrze, ale gdybyśmy nie...10
  • Pełnia realizmu26 cze 2011, 12:00Magda Mielcarz, polska modelka i aktorka, doszła do wniosku, że zostanie piosenkarką i nagra płytę. Wspaniale. Magda mówi: „Postanowiłam nie dać się nieść w życiu i zająć się czymś, co mi w duszy gra". Odważnie. Magda dodaje jeszcze:...12
  • Jedenastką do Europy26 cze 2011, 12:00Właśnie zaczyna się polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej. Już za niecały rok Euro 2012 w Polsce. To trzeba wykorzystać. Proponujemy drużynę, którą możemy się chwalić w Europie. Doborową jedenastkę. Taką, co nawet jak mistrzostwa nie...16
  • Polaków portret cudzy26 cze 2011, 12:00Jak patrzą Europejczycy na Polskę i Polaków. Co o nas myślą? Czy myślą lepiej niż w czasach PRL i dekadę temu, gdy dopiero dobijaliśmy się do Unii Europejskiej?20
  • Czas apokalipsy26 cze 2011, 12:00Czterej jeźdźcy zagłady coraz bliżej naszych granic. Polska ginie, rozrywana na strzępy przez obce mocarstwa, sprzedawana przez Tuskowych Judaszy. Ale nad Ojczyzną naszą jeszcze zaświeci słońce Wolności.24
  • Wielka grecka nauczka26 cze 2011, 12:00Unia nie powinna iść na wielkie ustępstwa wobec Aten. Jeżeli pomoc dla Grecji byłaby bezwarunkowa, to zachęcałoby inne kraje do pójścia za przykładem Greków – mówi prof. Stanisław Gomułka, główny ekonomista Business Centre Club, były...26
  • O odzyskiwaniu dziewictwa26 cze 2011, 12:00Moc nocy kupały jest szczególna i niejednej partii udział w tym święcie by się przydał.30
  • Nie narzekać!26 cze 2011, 12:00Nie wyobrażam sobie większego nieszczęścia dla Polski i Europy, niż gdyby wygrały partie ideologiczne, jak Jarosława Kaczyńskiego czy pani Le Pen.32
  • Czarny język białej rasy26 cze 2011, 12:00Czego nas matka, ojciec, proboszcz i historia nie nauczyli, tego nauczą nas europejskie saksy. Pożegnamy się z ksenofobią, rasizmem i homofobią tylko podróżując po Europie – wierzy socjolog prof. Ireneusz Krzemiński.34
  • Zły to szpak26 cze 2011, 12:00Rodzinne Jasło nie pokochało Michała Szpaka. – Zrobił z nas miasto pedałów – słychać na ulicy.41
  • Matka nie jest tylko jedna26 cze 2011, 12:00Kiedy one rodziły razem dziecko, szpitalny personel wiedział, że są lesbijkami. Oni niespecjalnie ukrywają przed sąsiadami, że wspólnie wychowują córkę. Tak, czekają na prawo legalizujące związki partnerskie. Spokojnie.44
  • Panowie młodzi dwaj26 cze 2011, 12:00Małżeństwo to związek mężczyzny i kobiety – powtarzają od lat amerykańscy politycy. Ale ustawę o legalizacji małżeństw homoseksualnych właśnie zatwierdziła izba niższa parlamentu stanu Nowy Jork, a wkrótce ma to zrobić Senat. Tej fali już...48
  • Ostre koło wolności26 cze 2011, 12:00Jest cichy i niepowtarzalny. Jest szybki i praktyczny. Jest maszyną czasu. Jest medytacją. Ostre koło – rower bez przerzutek i hamulców. Rower w czystej postaci. Najmodniejsza „zajawka”.50
  • Bunt rodziców26 cze 2011, 12:00Już prawie 250 tys. polaków powiedziało „nie” rządowym planom wysłania wszystkich sześciolatków do szkół. Na czele rodzicielskiego protestu stoi młode małżeństwo, które udowodniło, że jest w stanie zablokować rządową reformę edukacji.52
  • Trudne słowo "ludobójstwo"26 cze 2011, 12:00Za parę miesięcy Mevludin Orić stanie w Hadze na procesie generała Ratka Mladicia na miejscu dla świadka i opowie wszystko. Kto zabijał Muzułmanów w Srebrenicy. Kto dowodził mordercami. I jak on, Mevludin, uratował się z rzezi54
  • Najpierw umierają tawerny26 cze 2011, 12:00Nawet Ikea jest dla Greków za droga. Do tawern prawie nikt nie chodzi. Ludzi dobijają ceny benzyny i przestali jeździć samochodami – opowiada Jacek Gmoch, znany trener piłkarski, który od 30 lat mieszka w Grecji.60
  • Doktor Dżihad26 cze 2011, 12:00Zamachy, które wymyślał, prawie zawsze się udawały. Tak jak ten największy na World Trade Center. Dziś Ajman al-Zawahiri jest szefem Al-Kaidy.62
  • Skórzane lwy26 cze 2011, 12:00Kiedyś – wagabunda, wciąż miłośnik poezji Edwarda Stachury, dziś – milioner. Jędrzej Wittchen zarabia, sprzedając Polakom luksus. Ze skóry.64
  • Kod korporacji26 cze 2011, 12:00Sfokusuj się na action pointach, wylistuj wyestymowane losty, zreplikuj i poczekaj na feedback, potem sczardżuj klienta asapem. Po co korporacjom ich własny szyfr? Żeby wydawały się mądrzejsze i szlachetniejsze.68
  • Przeformatowane filary26 cze 2011, 12:0018-letni mężczyzna, który w tym roku podejmie pierwszą pracę, swoją karierę zawodową zakończy w roku 2058. Dopiero wtedy okaże się, jakie efekty przyniosły zmiany w systemie emerytalnym i jakie tak naprawdę będą pochodzące z jego tytułu świadczenia.72
  • Spojrzeć w przyszłość26 cze 2011, 12:00Sama emerytura z ZUS i funduszy nie zabezpieczy starości. Warto zadbać o inne, tzw. trzeciofilarowe możliwości. PPE, IKE, a od przyszłego roku IKZE, mogą dać dodatkowy zastrzyk gotówki na jesień życia.74
  • Zabić Amy Winehouse26 cze 2011, 12:00Amy Winehouse wciąż żyje, ale wygląda, jakby się szykowała do wyprawy na tamten świat. Artyście, który pije albo daje w żyłę, trudno jest powiedzieć sobie stop. Wiem, co mówię.76
  • Na tropie dekoltu26 cze 2011, 12:00Przez dekady był wszędzie tam, gdzie w kulturze działo się najciekawiej. Wojciech Plewiński robił zdjęcia w krakowskiej Piwnicy pod Baranami, na plaży w Sopocie i na warszawskiej ulicy. Sam oprowadził nas po właśnie otwartej wystawie swoich...79
  • Brytyjska inwazja26 cze 2011, 12:00Brytyjska muzyka alternatywna przez lata była u nas obiektem kultu tylko dla wtajemniczonych. Dziś jej gwiazdy przyciągają tłumy na wielkie letnie festiwale.82
  • Tynfa wart26 cze 2011, 12:00W Gruzji rolę naszego wąchocka pełni w dowcipach piękna, górzysta i nieco szalona Swanetia. Jedna z moich ulubionych dykteryjek opowiada o tym, jak to mieszkańcy innego regionu Gruzji, płynącej winem, statecznej i konserwatywnej Kachetii, poczuli...86
  • Prosiaczki26 cze 2011, 12:00Kilka tygodni temu w wielkim markecie pewna kasjerka zaopiekowała się mną wspaniale. Pozwoliła pójść po rzeczy, których zapomniałem kupić, w międzyczasie spakowała pozostałe do toreb i czekała na mnie z uśmiechem. „Jest pani bardzo...88
  • Innowacja, czyli biznes26 cze 2011, 12:00Bez nowatorskich pomysłów firma nie ma co marzyć o ponadprzeciętnych zyskach, a bez ponadprzeciętnych zysków nie ma ponadprzeciętnego bogactwa. Proste, prawda?90
  • Skrzydła dla polskiej innowacyjności26 cze 2011, 12:00Nakłady na inwestycje w środki trwałe czy na badania i rozwój szybko przynoszą poprawę wyników finansowych firm, jednak nadal na innowacyjność wydajemy wyraźnie mniej niż inne kraje Unii Europejskiej.94
  • Mięsne wyznanie26 cze 2011, 12:00Zawsze gdy miałam ochotę na porządne czerwone mięso, stawałam przed dylematem. Pyszna, perfekcyjnie przyrządzona wołowina nie jest, niestety, domeną polskich restauracji, nawet tych najbardziej utytułowanych. „Gwarancja prawdziwego steku nie...96
  • Radek Sikorski walczy o nasze, czyli prezydencja26 cze 2011, 12:00OPIS: Radek Sikorski stoi przed wejściem do jakiegoś gabinetu, można pomyśleć, że jest zdenerwowany. W końcu decyduje się wejść.97
  • Aby żyło się lepiej i zdrowiej wszystkim26 cze 2011, 12:00ABY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ WSZYSTKIM ROZWIJA SIĘ W NASZYM KRAJU POCIĄGIZM, AUTOSTRADYZM, CEBEASIZM, CEBEŚŁIZM, ABEWUZIM, INSPEKCJONIZM, STADIONIZM, NIESIOLIZM, EURYZM, OFIZM, RESTRUKTURALIZM, SZEŚCIOLATKIZM SZKOLNY I WSTĘPIZM DOPLATFORMOWY.97
  • Fajny świat26 cze 2011, 12:00Nic nie jest już miłe, dobre, piękne, ładne, śliczne, przyjazne, kochane, słodkie, znakomite, ulubione, wyborne, luksusowe, ciekawe, interesujące. Za to wszystko jest fajne. Słowo „fajne" stało się tak pojemne znaczeniowo, że nie...98