Kuchnia fusion to eklektyzm znany z innych dziedzin, na przykład z architektury Kaczka w sosie ostrygowym z bazylią i pierś kurczaka nadziewana krabem w sosie curry. Takie są typowe dania kuchni fusion. Już kilkanaście restauracji, szczególnie w Warszawie i Krakowie, serwuje potrawy w tym stylu. Tu każdy znajdzie coś dla siebie: ryby i owoce morza, dania jarskie, orzechy i bakalie czy też swojski schab i ziemniaki, tyle że przyrządzone na orientalną modłę. Krewetki tygrysie z brokułami, czosnkiem i zielonym pieprzem z chińskiego woka, jagnięcina z curry i ryżem czy filet z tuńczyka z ziemniaczanym pur&eacut;e i suszonymi pomidorami to odkrywanie na nowo znanych smaków w niespodziewanych połączeniach i z dodatkiem oryginalnych przypraw.
MINIMAL ART NA TALERZU
Fusion to głównie mieszanka kuchni europejskich i Dalekiego Wschodu. Moda kulinarna ewoluuje jednak tak szybko, że wkrótce będzie to zapewne połączenie kuchni południowoamerykańskiej, afrykańskiej czy aborygeńskiej. Nie byłoby fusion bez przypraw w rodzaju trawy cytrynowej, liści cytrynowych, różnych rodzajów curry, kardamonu czy malajskich odmian bazylii. Od kuchni tradycyjnych fusion różni także sposób podawania potraw. Kompozycje fusion to właściwie impresje artystyczne, często odwołujące się do konkretnych kierunków w sztuce, takich jak minimal art czy futuryzm. Wiesława Szczep, współwłaścicielka i szefowa kuchni restauracji Sense, uważa, że przy serwowaniu na jednym talerzu kilku potraw mogących stanowić samoistne dania nie powinno się dopuścić do stworzenia barokowej formy posiłku, chociaż de facto tym właśnie jest fusion. Wśród twórców tej kuchni trwa spór o to, czy produkty pochodzące z odległych części świata powinny być podawane na jednym talerzu, czy też należałoby je dobierać tak jak przystawki.
FUSION WARSZAWA
W warszawskiej restauracji Sense, którą założyli aktorka Katarzyna Figura i jej mąż Kai Schoenhals, jedną z polecanych potraw jest tatar z tuńczyka z kozim serem. Wśród kucharzy,oprócz Polaków, są Szkoci, Amerykanie i Hindusi. Restauracja serwująca dania typu fusion od niedawna działa też w stołecznym hotelu The Westin Warsaw. Jej otwarcie poprzedziły badania rynku, które miały odpowiedzieć na pytanie, czy w stolicy istnieje popyt na taką kuchnię. Odpowiedź była pozytywna. Szef kuchni Artur Grajber produkty znane w Europie przygotowuje na sposób dalekowschodni. Takich potraw można spróbować na festiwalu kuchni fusion. Znane osoby, m.in. językoznawca prof. Jerzy Bralczyk, aktorzy Witold Pyrkosz i Olaf Lubaszenko, piosenkarka Reni Jusis, malarka Hanna Bakuła czy lektorka Bożena Targosz, przyrządzają podczas festiwalu własne dania, które są następnie modyfikowane w stylu fusion przez kucharzy restauracji Westin i wzbogacane o wymyślne przystawki. Do łososia z pieczonymi ziemniakami Bożeny Targosz dodano sushi z kaszą gryczaną zamiast ryżu i serem zamiast surowej ryby. W krakowskiej restauracji Pankai Chawla - Smaki Świata - serwuje się fusion wegetariańskie, m.in. jarskie gołąbki i bigos z kardamonem. Potrawy fusion w restauracji Smaki Świata przygotowuje kucharz z Indii.
FUSION AMERICA
Polskie fusion to niewinne zabawy w porównaniu z propozycjami zza oceanu. W Miami fusion to mieszanka kuchni kubańskiej, środkowoamerykańskiej, haitańskiej i afrykanerskiej. Takie składniki jak juka, czarna fasola czy hebaneros są mieszane z trawą cytrynową i ziemniakami, a powstaje z tego kuchnia o raczej nieprzetłumaczalnej nazwie floribbean (od Florydy i Karaibów). W Nowym Jorku modne są zestawienia pakistańsko-włoskie, irlandzko-dominikańskie, a także norwesko-kantońskie. Nowojorska restauracja Pacific Rim serwuje naśladowaną na całym świecie fusionpizzę (z wędzonym łososiem i kawiorem) oraz pizzę żydowską. Restauracje Spago w Los Angeles i Chinois on Main w Santa Monica zaczęły przyrządzać dania fusion już w latach 80., m.in. kawior z cebulką czy smażoną kaczkę z gruszką i imbirem.
KUCHNIA EKLEKTYCZNA
Kuchnia fusion na większą skalę rozwija się dopiero od kilku lat. Najwcześniej powstała w Nowym Jorku, ale jej korzenie sięgają XIX wieku, gdy w USA spotkały się z sobą różne nacje. To tu nastąpiło pierwsze połączenie kulinarnych tradycji europejskich z egzotyką Azji. Historycy przypominają jednak, że kuchnia fusion jest równie stara jak wędrujące plemiona. Najprostsze włoskie spaghetti to połączenie klusek z Chin i pomidorów, których ojczyzną jest Ameryka. Na rozwój kuchni fusion duży wpływ miały przyprawy z Azji, takie jak galangal, marin czy trawa cytrynowa, co umożliwiło łączenie smaków słodkich, słonych, gorzkich i kwaśnych. Potem podobny efekt uzyskano, łącząc kuchnię afrykańską z karaibską i środkowoamerykańską. Skądinąd kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska zawsze były w jakimś sensie fusion. Ukształtowały się, gdy wielcy podróżnicy zaczęli przywozić na Stary Kontynent ziemniaki, pomidory, pomarańcze, oberżynę czy ryż. Obecnie kuchnia fusion to próba wzbogacenia jadłospisów, które wynieśliśmy z rodzinnych domów, o nowe, nie znane wcześniej smaki. Fusion to w gruncie rzeczy znany z innych dziedzin - na przykład z architektury - eklektyzm. Za jedną z najbardziej eklektycznych uważana jest kuchnia mauretańska - z silnymi wpływami francuskimi, ale także chińskimi, hinduskimi i afrykańskimi.
Fusion to głównie mieszanka kuchni europejskich i Dalekiego Wschodu. Moda kulinarna ewoluuje jednak tak szybko, że wkrótce będzie to zapewne połączenie kuchni południowoamerykańskiej, afrykańskiej czy aborygeńskiej. Nie byłoby fusion bez przypraw w rodzaju trawy cytrynowej, liści cytrynowych, różnych rodzajów curry, kardamonu czy malajskich odmian bazylii. Od kuchni tradycyjnych fusion różni także sposób podawania potraw. Kompozycje fusion to właściwie impresje artystyczne, często odwołujące się do konkretnych kierunków w sztuce, takich jak minimal art czy futuryzm. Wiesława Szczep, współwłaścicielka i szefowa kuchni restauracji Sense, uważa, że przy serwowaniu na jednym talerzu kilku potraw mogących stanowić samoistne dania nie powinno się dopuścić do stworzenia barokowej formy posiłku, chociaż de facto tym właśnie jest fusion. Wśród twórców tej kuchni trwa spór o to, czy produkty pochodzące z odległych części świata powinny być podawane na jednym talerzu, czy też należałoby je dobierać tak jak przystawki.
FUSION WARSZAWA
W warszawskiej restauracji Sense, którą założyli aktorka Katarzyna Figura i jej mąż Kai Schoenhals, jedną z polecanych potraw jest tatar z tuńczyka z kozim serem. Wśród kucharzy,oprócz Polaków, są Szkoci, Amerykanie i Hindusi. Restauracja serwująca dania typu fusion od niedawna działa też w stołecznym hotelu The Westin Warsaw. Jej otwarcie poprzedziły badania rynku, które miały odpowiedzieć na pytanie, czy w stolicy istnieje popyt na taką kuchnię. Odpowiedź była pozytywna. Szef kuchni Artur Grajber produkty znane w Europie przygotowuje na sposób dalekowschodni. Takich potraw można spróbować na festiwalu kuchni fusion. Znane osoby, m.in. językoznawca prof. Jerzy Bralczyk, aktorzy Witold Pyrkosz i Olaf Lubaszenko, piosenkarka Reni Jusis, malarka Hanna Bakuła czy lektorka Bożena Targosz, przyrządzają podczas festiwalu własne dania, które są następnie modyfikowane w stylu fusion przez kucharzy restauracji Westin i wzbogacane o wymyślne przystawki. Do łososia z pieczonymi ziemniakami Bożeny Targosz dodano sushi z kaszą gryczaną zamiast ryżu i serem zamiast surowej ryby. W krakowskiej restauracji Pankai Chawla - Smaki Świata - serwuje się fusion wegetariańskie, m.in. jarskie gołąbki i bigos z kardamonem. Potrawy fusion w restauracji Smaki Świata przygotowuje kucharz z Indii.
FUSION AMERICA
Polskie fusion to niewinne zabawy w porównaniu z propozycjami zza oceanu. W Miami fusion to mieszanka kuchni kubańskiej, środkowoamerykańskiej, haitańskiej i afrykanerskiej. Takie składniki jak juka, czarna fasola czy hebaneros są mieszane z trawą cytrynową i ziemniakami, a powstaje z tego kuchnia o raczej nieprzetłumaczalnej nazwie floribbean (od Florydy i Karaibów). W Nowym Jorku modne są zestawienia pakistańsko-włoskie, irlandzko-dominikańskie, a także norwesko-kantońskie. Nowojorska restauracja Pacific Rim serwuje naśladowaną na całym świecie fusionpizzę (z wędzonym łososiem i kawiorem) oraz pizzę żydowską. Restauracje Spago w Los Angeles i Chinois on Main w Santa Monica zaczęły przyrządzać dania fusion już w latach 80., m.in. kawior z cebulką czy smażoną kaczkę z gruszką i imbirem.
KUCHNIA EKLEKTYCZNA
Kuchnia fusion na większą skalę rozwija się dopiero od kilku lat. Najwcześniej powstała w Nowym Jorku, ale jej korzenie sięgają XIX wieku, gdy w USA spotkały się z sobą różne nacje. To tu nastąpiło pierwsze połączenie kulinarnych tradycji europejskich z egzotyką Azji. Historycy przypominają jednak, że kuchnia fusion jest równie stara jak wędrujące plemiona. Najprostsze włoskie spaghetti to połączenie klusek z Chin i pomidorów, których ojczyzną jest Ameryka. Na rozwój kuchni fusion duży wpływ miały przyprawy z Azji, takie jak galangal, marin czy trawa cytrynowa, co umożliwiło łączenie smaków słodkich, słonych, gorzkich i kwaśnych. Potem podobny efekt uzyskano, łącząc kuchnię afrykańską z karaibską i środkowoamerykańską. Skądinąd kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska zawsze były w jakimś sensie fusion. Ukształtowały się, gdy wielcy podróżnicy zaczęli przywozić na Stary Kontynent ziemniaki, pomidory, pomarańcze, oberżynę czy ryż. Obecnie kuchnia fusion to próba wzbogacenia jadłospisów, które wynieśliśmy z rodzinnych domów, o nowe, nie znane wcześniej smaki. Fusion to w gruncie rzeczy znany z innych dziedzin - na przykład z architektury - eklektyzm. Za jedną z najbardziej eklektycznych uważana jest kuchnia mauretańska - z silnymi wpływami francuskimi, ale także chińskimi, hinduskimi i afrykańskimi.
Więcej możesz przeczytać w 27/2004 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.