Białka, które szkodzą
– Gluten, składnik większości produktów mącznych, to mieszanina białek zbożowych zwanych prolaminami. W jej skład wchodzi zawarta w pszenicy gliadyna, sekalina znajdująca się w życie, hordeina w jęczmieniu i awenina w owsie – tłumaczy Ilona Cichecka, dietetyk kliniczny. I dodaje, że groźny składnik znajduje się także we wszystkich produktach wytwarzanych z tych ziaren, a więc makaronie, kluskach i ciastach.
Gluten najgroźniejszy jest dla cierpiących na celiakię, chorobę autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Organizm reaguje na niego nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną, niszcząc własne kosmki jelitowe – wypustki jelita cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię, umożliwiając lepsze wchłanianie składników odżywczych. Celiakia doprowadza do zaniku kosmków, co sprawia, że powierzchnia wchłaniania drastycznie maleje. Zaczynają się problemy: wzdęcia, biegunki, uczucie przelewania w jelitach, bóle głowy i ciągłe zmęczenie. Typowe symptomy celiakii – nawracające biegunki i chudnięcie – odczuwa tylko jeden na dziesięciu chorych. Zdarza się, że celiak, jak nazywa się chorych, zamiast chudnąć, tyje, nie ma biegunek, ale zaparcia, i nie narzeka na zmęczenie. U niektórych osób choroba odzywa się w szczególnych okolicznościach: pod wpływem silnego stresu, po operacji albo u kobiet w ciąży.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.