Nazwa szczodroków nawiązuje do szczodrych i hojnych gospodyń, które obdarowywały kolędników słodkościami i dzieliły z nimi radość.
Były takie czasy, nie tak całkiem dawno, kiedy w okresie Trzech Króli we wsiach i miastach pojawiały się korowody przebierańców – kolędników, w niektórych rejonach kraju zwanych szczodrokami. Do dziś pozostał z tej tradycji zwyczaj wypiekania ciasteczek o tej nazwie, które są marką kulinarną świętokrzyskiej Sandomierszczyzny. Szczodroki to rodzaj cienkich drożdżowych rogalików o chrupiącej skórce, wewnątrz wilgotnych, pachnących ciastem drożdżowym i śmietaną.
Więcej możesz przeczytać w 1/2020 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.