Z jezior w okolicy Wojnowa pochodzą zarejestrowane na liście produktów tradycyjnych rybne przysmaki, czyli mieszanka rybna w zalewie octowej, wojnowska ryba na kwaśno oraz węgorz parowany po rybacku. Ryby w tej okolicy pozyskuje się od początków XVII w. Wtedy to trafiały na stoły cystersów, do których należała wieś. W wodach Jeziora Wojnowskiego pływa 29 gatunków ryb, m.in. sandacze, sumy, węgorze, szczupaki i leszcze. Dużo jest też płoci, okoni i karpi, zdarzają się też kozy z gatunku piskorzowatych. Ryby spożywano tu od zawsze, początkowo suszone, pieczone nad ogniskiem, potem gotowane lub smażone.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.