Tradycyjna kuchnia Warmii i Mazur znała różne potrawy mleczne. Bardzo popularna była kiza, twaróg urobiony na słodko, z cukrem, lub pikantnie, z solą, cebulą i ziołami, polany śmietaną. W chłopskich chatach i na dworach chętnie jedzono zupę nic na mleku, która i dziś jest uznanym przysmakiem. Do wszystkich posiłków doskonale sprawdzało się i wciąż sprawdza kwaśne mleko, zwane na Warmii glązdą, a na Mazurach krzesitym mlekiem. W przeszłości śmietanę odwirowywano w centryfugach, a masło ubijano w maselnicach zwanych poterfaskami.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.