French press
To zaproszenie do świata kaw wysokiej jakości. Szczególnie dla tych, którzy na co dzień piją wersję „po turecku”. To szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok. Na jego końcu znajduje się sitko przylegające do ścianek. W przeciwieństwie do „zalewajki”, po 3-4 minuty można dzięki niemu oddzielić fusy od kawy. Kluczem jest więc czas parzenia. W tym przypadku im dłużej, tym więcej elementów drażniących układ trawienny, goryczy, kwaśności i zbyt wysokiej dawki kofeiny.
Kawiarka
Ze względu na mniejszą ilość, smakową moc i konsystencję kawy skutecznie zastąpi espresso. Skutecznie i zdecydowanie taniej. Ekspres ciśnieniowy to koszt rzędu 3, 4, czasem 5 tys. zł. Do tego potrzebny jest młynek za kolejny tysiąc. Za kawiarkę topowej marki Bialetti, czyli włoski klasyk, zapłacimy od 50 do niewiele ponad 100 zł. Parząc alternatywy, warto pamiętać też o ogólnych proporcjach. Punkt wyjścia, który dostosowujemy do naszego zapotrzebowania, to 60 g kawy na litr wody.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.