Czy Polacy kupują polskie wina?
Tak, choć w Polsce kultura picia wina raczkuje. To się zmienia, bo powstaje coraz wię cej winnic i ludzie stopniowo przekonują się do lokalnych trunków. Polacy wciąż jednak wybierają przede wszystkim wina włoskie, francuskie czy hiszpańskie, bo są uznawane za wina z niższą kwasowością. Tymczasem to nie gorące słońce południa daje bukiet. Alkohol i cukier resztkowy – owszem, ale nie bukiet.
A czego potrzeba do bukietu?
Bukiet, który możemy wyczuć w czerwonych winach, tworzy się w chłodniejszej temperaturze nocą podczas dojrzewania owoców. Natomiast alkohol i cukier rosną w trakcie nasłonecznienia. Nie oznacza to jednak, że w polskich warunkach nie uzyskamy słodszych win, które Polacy bardzo lubią. Przykładowo w 2018 r., który był bardzo upalny, zrobiliśmy półwytrawne wino. Dzięki odpowiednim warunkom pogodowym i trzymającej wodę glebie udało się przetrzymać owoce tak długo, aż zaczęły się „rodzynkować”. I tak powstało wino 14-procentowe, które osłodził cukier resztkowy.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.