Do określenia „szampan” prawo mają tylko te „musiaki”, które powstały we francuskiej Szampanii. Najczęściej z odmian chardonnay, pinot meunier i pinot noir. Dodatkowo tworzy się go tzw. metodą tradycyjną. Alternatywą dla niej jest tańsza i szybsza, ale dająca mniej szlachetne wina metoda Charmata (stosowana np. w prosecco). Ważną rzeczą przy wyborze jest cukier. Na butelkach można zobaczyć kilka oznaczeń związanych ze słodyczą. Obecnie najbardziej popularne są szampany typu extra brut, czyli wytrawne, które zawierają do 6 g cukru na litr. Więcej będą go miały te z oznaczeniem brut.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.