Potrzebę uniezależnienia się od importowanych komponentów pasz dostrzega nie tylko Ministerstwo Rolnictwa, lecz także polski przemysł, rozwijając produkcję składników paszowych.
Białko uszlachetnione
– Od wielu lat byliśmy mocno zainteresowani białkiem paszowym. Zgłębialiśmy ten temat. Doszliśmy do wniosku, że najbardziej powszechne na rynku komponenty białkowe powstają jako produkty uboczne przy produkcji olejów z roślin oleistych. W tym procesie redukowane są substancje antyżywieniowe, ale nieodwracalnemu zniszczeniu ulega również struktura białka, a tym samym spada jego przyswajalność – mówi Janusz Łojewski, prezes Agrolok Sp. z o.o. – To skłoniło nas do rozpoczęcia produkcji wysokobiałkowych komponentów paszowych, dostosowanych do genetyki i coraz lepszych warunków środowiskowych zwierząt gospodarskich – dodaje.
W ten sposób w Osieku w powiecie brodnickim powstał Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR), w którym produkowane są komponenty pasz dla bydła, trzody i drobiu: Protina (z soi) i Amirap (z rzepaku).
– Technologia uszlachetniania białka, której poddane są Protina i Amirap, to kilkuetapowa obróbka surowca w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze, w atmosferze pary wodnej z zastosowaniem obróbki ciśnieniowej (ekspandowanie). Głównym celem tego procesu jest wyeliminowanie czynników antyżywieniowych, które ograniczają wartość paszy dla zwierząt przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej wartości białka. To przyjazny dla środowiska proces technologiczny, w którym nie stosuje się żadnych związków chemicznych – opowiada Janusz Łojewski.
Z rzepaku i soi
Bazą komponentów produkowanych w Osieku obok rzepaku jest soja.
– Jesteśmy gotowi skupować soję od rolników w całej Polsce. Oferujemy dogodne warunki skupu, a także doradztwo w zakresie doboru odmian soi i technologii jej uprawy. Rolnicy mogą liczyć również z naszej strony na pełną ofertę materiału siewnego, nawozów i środków ochrony roślin niezbędnych do uprawy soi. Wierzymy w to, że areał upraw soi w Polsce w najbliższych latach będzie dynamicznie wzrastał – mówi prezes Łojewski. Jak dodaje, w ten sposób działalność zakładu wpisuje się w unijną politykę „samowystarczalności i bezpieczeństwa białkowego”, która m.in. zakłada rozwój produkcji oraz przetwórstwa europejskich roślin białkowych w celu ograniczenia importu ziarna soi i poekstrakcyjnej śruty sojowej.
– Nasze produkty są wolne od GMO. Wpisujemy się w oczekiwania hodowców, a także europejskiego konsumenta, który wybiera coraz częściej żywność wyprodukowaną bez udziału organizmów modyfikowanych genetycznie – podsumowuje prezes Łojewski. G
120 tys. tyle ton ziarna soi może przerobić rocznie ZUBR
120 tys. tyle ton ziarna rzepaku może przerobić rocznie ZUBR
Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego,
Agrolok Sp. z o.o.
Adres: Dworcowa 4
87-400 Golub-Dobrzyń
agrolok.pl
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.