Ziemniak staje się najpopularniejszą uprawą. Głównie dlatego, że szybko rosną ceny pszenicy i ryżu. Nieefektowna bulwa, jeszcze niedawno uchodząca za główną przyczynę nadwagi, została na nowo odkryta jako cenny pokarm, mogący tanio wyżywić głodujący świat.
Płodny Ziemniak udomowiony w Peru 8 tys. lat temu może być uprawiany niemal w każdym klimacie, potrzebuje niewiele wody; z hektara daje plony 2-4 razy większe niż pszenica czy ryż. Pożywny Ziemniak jest bogatym źródłem węglowodanów, w porównaniu z pszenicą zawiera niewiele tłuszczu, jest niskokaloryczny (dostarcza 75 proc. mniej kalorii niż podobna porcja chleba); gotowane ziemniaki są bogatsze w białko i zawierają dwukrotnie więcej wapnia niż kukurydza. |
Więcej możesz przeczytać w 18/2008 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.