Mówi się, że smakiem najsłynniejszej gruzińskiej odmiany winogron - saperavi - zachwycał się sam Stalin, choć złośliwcy twierdzą, że w tajemnicy Józef Wissarionowicz najchętniej pijał château d'Yquem... Saperavi nadal daje wyśmienite, pełne owocu, mocne i znakomicie pasujące do jedzenia wina czerwone. Jedne z najlepszych powstają w maleńkiej strefie Napareuli w największym regionie winiarskim Gruzji - Kachetii, na wschód od Tbilisi. Marani Napareuli jest winem pełnym, o znakomitych aromatach wiśni i dobrze wtopionym akcencie dębowej beczki, w której dojrzewało. Mimo to pozostaje lekkie i jest niezastąpione w letni wieczór do tradycyjnych gruzińskich szaszłyków.Obecnie picie win gruzińskich jest dla Polaków polityczną deklaracją (z powodu embarga Rosji na import win gruzińskich). Na szczęście, Napareuli można też pić dla przyjemności.
Poleca Tomasz Prange-Barczyński, red. naczelny "Magazynu Wino"
Poleca Tomasz Prange-Barczyński, red. naczelny "Magazynu Wino"
Więcej możesz przeczytać w 29/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.