Siemię lniane
Błonnik i lignany (związki chemiczne estrogenopodobne) sprawiają, że wartość tych płaskich nasionek doceniali już starożytni. Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza aż 3 g błonnika w dwóch postaciach: rozpuszczalnej, mającej właściwości żelujące, dzięki czemu długo nie odczuwamy głodu, oraz nierozpuszczalnej, regulującej wypróżenia. Taka porcja nasion lnu zaspokaja aż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Lignany z kolei zapobiegają chorobom układu krążenia, regulują układ hormonalny i redukują ryzyko występowania chorób hormonozależnych – raka piersi i jajnika.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.