Białe mięso pod względem wartości odżywczych niewiele się różni od czerwonego. Jest mniej kaloryczne, ale różnica jest nieznaczna. 30 g białego mięsa ma 46 kalorii i 1 gram tłuszczu. Tyle samo czerwonego mięsa zawiera 50 kalorii i 2 gramy tłuszczu. Kolor mięsa informuje głównie o rodzaju mięśni, z których jest ono zbudowane. Białe mięso składa się z mięśni szybkokurczliwych. Czerpią one energię z glikogenu, który pod wpływem gotowania nadaje mięsu jasny odcień. W skład czerwonego mięsa wchodzą mięśnie wolnokurczliwe, wykorzystywane stale, na przykład podczas chodzenia. Zawierają one więcej żelaza, cynku, witaminy B6 i B12 oraz mioglobinę – białko, które magazynuje tlen i jest stałym źródłem energii. Właśnie mioglobina nadaje mięsu czerwoną barwę. Takie mięso to nie tylko wołowina i wieprzowina, ale także udka kurczęcia, indyka czy gęsi. (MF)
Więcej możesz przeczytać w 50/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.