Ostrygi zalicza się do najszlachetniejszych skorupiaków. Niestety, gatunki żyjące dziko wyginęły już prawie całkowicie. Najwięcej ich hodowli znajduje się w wodach Morza Północnego, Atlantyku, a także częściowo w Morzu Śródziemnym. Hodowla wymaga wielu nakładów i jest czasochłonna – stąd wysoka cena ostryg. Od narodzin do momentu, kiedy ostryga może złożyć jaja, mijają aż trzy-cztery lata. Krótki, bo trwający zaledwie dwa miesiące, sezon rozrodczy kończy się w sierpniu. Jesienią wracają na talerze. Smakują wtedy najlepiej. Są jedzone przez całą zimę aż do lata.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.