Probiotyki
Pomagają odbudować mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii. Warto jednak sięgać po nie na co dzień, szczególnie w naturalnej formie. Znajdziemy je m.in. w kiszonkach i kefirze. Wspierają pracę układu odpornościowego przez poprawę flory bakteryjnej jelit.
Tryptofan
Tryptofan jest bardzo istotnym aminokwasem, jednak organizm nie jest w stanie sam go produkować, dlatego ważne jest suplementowanie go. Jest prekursorem, z którego organizm wytwarza serotoninę. Ten hormon szczęścia wpływa na spokojny sen, odpręża i zapewnia dobry nastrój.
Błonnik pokarmowy
Można go znaleźć w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. Pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy, przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy można przyjmować w formie suplementu diety, jeśli nasze pożywienie jest ubogie w świeże produkty roślinne.
Kurkuma
Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę w przypadku wielu schorzeń. Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy i ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka. Kurkuma zawiera także witaminy C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy omega-3 wspomagają odpowiedź układu odpornościowego na patogeny. Wzmacniają błony śluzowe, dzięki czemu mogą one skuteczniej radzić sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie nie tylko dlatego, że rozpuszczają się w nich niektóre witaminy. Są też ważne dla zdrowia jelit, ponieważ ułatwiają wypróżnienie.
Jelita właśnie mają swoje pięć minut. Przez wiele lat w kontekście ogólnego zdrowia, dobrego samopoczucia i przedwczesnych zgonów mówiło się głównie o sercu i mózgu. Racja – niedotlenienie lub uszkodzenie jednego lub drugiego narządu może być przyczyną zgonu. Nic dziwnego, że w kwestii profilaktyki zdrowotnej jelita długo traktowano po macoszemu. Dziś wiemy jednak na ich temat tak wiele, że nie da się umniejszyć ich roli. Zdecydowanie zasługują na miano „drugiego mózgu” czy „strażnika zdrowia”. A zaszczyt ten przypada w rzeczywistości mikroorganizmom, które bytują w naszych jelitach.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.