Dobrze zbilansowana i pełnowartościowa dieta, bazująca na świeżych warzywach i owocach, jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i uniknięcia niedoborów składników odżywczych. Czasem jednak nie jest to możliwe. I nie chodzi tylko o to, że wiele osób prowadzi niezdrowy tryb życia, sięga po śmieciowe jedzenie, a warzywa omija szerokim łukiem.
Organizm może przyswoić tylko pewną ilość składników odżywczych i mikroelementów, które otrzymuje z pożywienia i suplementów. Przykładem może być żelazo, które wymaga połączenia z witaminą C, by mogło faktycznie zostać wykorzystane. Co więcej, wiele osób cierpi na zaburzenia wchłaniania, które towarzyszą niektórym chorobom (np. jelit), a często także pojawiają się w starszym wieku. Poza tym osoby dorosłe nierzadko spożywają mniej witamin A, C, D i E, a także wapnia i magnezu, niż wynosi ich zapotrzebowanie ze względu na ich wiek i płeć. Bywa, że rozpoczęcie suplementacji jest konieczne i zawsze warto ten temat omówić z lekarzem. Bo zarówno nadmiar, jak i niedobór są szkodliwe.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.