Żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna dla ludzi
„Mnożą się przykłady badań wskazujących, że żywność transgeniczna (GMO) powoduje alergie, schorzenia układu pokarmowego, a nawet nowotwory". To opinia Macieja Nowickiego, ministra środowiska. Nowicki, choć jest profesorem, zachowuje się tak, jakby z opracowań na temat roślin transgenicznych czytał wyłącznie książkę „Nasiona kłamstwa, czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie". Jeffrey M. Smith przekonuje w niej, że „spożywanie żywności genetycznie zmodyfikowanej to gra w rosyjską ruletkę". Genetycy twierdzą, że największym łgarstwem są właśnie stwierdzenia zawarte w tej książce.
Kto i po co straszy nas transgeniczną żywnością?
Kto i po co straszy nas transgeniczną żywnością?
Więcej możesz przeczytać w 11/2008 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.