Dzieci są karmione rakotwórczymi produktami
Nowotworami, cukrzycą, zawałem serca, a w najlepszym wypadku próchnicą zębów grozi spożywanie produktów przeznaczonych dla dzieci, zawierających nadmierne ilości cukru bądź soli - ostrzega brytyjska organizacja konsumencka Consumers Association. Większość dzieci w Polsce cierpi z powodu niedoboru witamin, szczególnie B1, B2, B6, PP i C - alarmują polscy dietetycy w raporcie "Witaminy, żywienie, zdrowie". Głównym tego powodem jest lawinowy wzrost spożycia produktów typu fast food.
Źle żywionych jest prawie 80 proc. dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia, głównie z powodu mało urozmaiconej diety - wynika z raportu opracowanego przez Instytut Matki i Dziecka, Instytut Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia. - Jedynie niemowlęta są na ogół żywione zgodnie z ich naturalnymi potrzebami - uważa prof. Jerzy Socha z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Najmłodsi Polacy jedzą głównie produkty o małej wartości odżywczej, obfitujące w tłuszcze i cukry.
Rakotwórcze chipsy
Nieodpowiednie żywienie od wczesnego dzieciństwa zwiększa ryzyko wystąpienia prawie 80 schorzeń, głównie otyłości, chorób serca i cukrzycy - twierdzą autorzy raportu "Witaminy, żywienie, zdrowie". Jedzenie w dzieciństwie chipsów zawierających znaczne ilości soli może już w młodości wywołać nadciśnienie tętnicze oraz przedwczesną osteoporozę, ponieważ sód blokuje przyswajanie wapnia - mówi Lucjan Szponar, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Chipsy, frytki i produkty serwowane w barach fast food zawierają m.in. rakotwórcze akryloamidy. Poza tym podczas obróbki termicznej w tłuszczu roślinnym wydzielają się szkodliwe dla zdrowia tzw. izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Popularne napoje gazowane zawierają cukry i kwasy rozpuszczające szkliwo na zębach. Ryzyko pojawienia się próchnicy zwiększają nawet napoje oznaczone: sugar free, reduced sugar czy low sugar. - Natura nie przygotowała nas do jedzenia dużych ilości słodkich pokarmów - mówi prof. Jerzy Socha. Dziecko przychodzące na świat łatwo przyzwyczaja się do słodyczy, bo ma już wykształcone receptory słodkiego smaku (laktoza - cukier zawarty w mleku matki - jest jednak znacznie mniej słodka niż używana przez nas sacharoza). Niektórzy badacze sugerują, że zbyt częste jedzenie słodkich produktów może prowadzić do uzależnienia.
Szczury na diecie zawierającej zwiększoną ilość cukrów wpadają w stany lękowe, kiedy cukier zostaje usunięty z ich posiłków. Gryzonie zaczynają szczękać zębami i mają drgawki przypominające te, jakie obserwuje się podczas wychodzenia na przykład z nałogu morfinowego - wykazały badania Johna Hoebla, psychologa z Princeton University. Długotrwałe wzbogacanie diety szczurów w cukry powoduje zmiany w chemii mózgu, podobne do tych, jakie pojawiają się podczas używania morfiny czy heroiny - przekonuje z kolei Ann Kelley z University of Wisconsin. Czekolada może uzależniać, oddziałując na mózgowy układ nagrody, ponadto zawiera śladowe ilości pochodnych narkotyku zawartego w liściach konopi indyjskich oraz pochodne amfetaminy - wykazały badania Neala Bernarda z Physicians Committee for Responsible Medicine.
Generacja XXXL
W USA od 1996 r. zanotowano wśród nastolatków aż sześciokrotny wzrost zachorowań na cukrzycę typu II. Średnia wieku nastoletnich diabetyków obniżyła się z 16 lat do 13 lat! Liczba otyłych dzieci i młodzieży w krajach uprzemysłowionych rośnie szybciej niż liczba otyłych dorosłych. Jest to szczególnie niepokojące, ponieważ im wcześniej rozwija się cukrzyca, tym szybciej ujawniają się jej powikłania: uszkodzenie nerek, wzroku i nerwów obwodowych oraz miażdżyca serca - mówi prof. Jan Tatoń, diabetolog z Akademii Medycznej w Warszawie.
Do niedawna problemy z otyłością dotyczyły głównie ludzi po 25.-30. roku życia. Teraz coraz częściej tyją osoby w wieku 20, 15, a nawet 10 lat. - W Polsce tzw. nadmierną masę ciała ma 5-15 proc. dzieci, a ta liczba stale rośnie - mówi dr Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Lekarze ostrzegają, że w następnej dekadzie stan zdrowia dzieci jeszcze się pogorszy. U 80 proc. uczniów amerykańskich szkół podstawowych występują co najmniej trzy czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się chorób serca, takie jak nadciśnienie, zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wielu rodziców zamiast mleka wlewa do butelek niemowląt słodkie napoje - wynika z badań Kathleen Reynolds z American Dietetic Society. Ponad 24 proc. dziewiętnastomiesięcznych dzieci w USA jest regularnie karmionych frytkami.
Pokarmy o dużej zawartości tłuszczu mogą łatwo zakłócić reakcję organizmu na leptynę - hormon, którego obecność w organizmie sygnalizuje sytość. Im więcej bogatych w tłuszcze potraw, tym większy apetyt. Zaledwie po 72 godzinach od zmiany sposobu żywienia na bardziej tłusty organizm prawie całkowicie traci naturalną zdolność reagowania na leptynę - wynika z badań Luciano Rosettiego z Albert Einstein College of Medicine z Nowego Jorku. Im bardziej otyły pacjent - twierdzi uczony - tym trudniej odwrócić tę niekorzystną reakcję, bo jedzenie pokarmów o dużej zawartości tłuszczu zmienia układ hormonalny tak, że organizm potrzebuje ich coraz więcej.
Nastoletni zawałowcy
Prof. Sarah Leibovitz z Rockefeller University w Nowym Jorku wykazała, że jeden wysokotłuszczowy posiłek wystarczy, by podnieść poziom wydzielanej przez podwzgórze galaniny, neuroprzekaźnika stymulującego łaknienie. Te zmiany są szczególnie niebezpieczne u dorastających dzieci, u których skutki tych procesów są bardziej trwałe niż u dorosłych. Szczury karmione tłustymi pokarmami w pierwszych tygodniach życia jako dorosłe potrzebowały więcej tłuszczu i częściej były otyłe.
W USA u ponad 58 proc. dzieci i młodzieży przed 18. rokiem życia występuje przynajmniej jeden czynnik zwiększający ryzyko pojawienia się chorób serca, na przykład otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Roczne koszty hospitalizacji dzieci w wieku od sześciu do siedemnastu lat z powodów związanych z otyłością sięgają 127 mln dolarów. "Choroby powodowane złym żywieniem dzieci to bomba z opóźnionym zapłonem" - ostrzega John Krebs, szef Food Standards Agency. Niestety, na rozbrojenie tej bomby może być już za późno.
Źle żywionych jest prawie 80 proc. dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia, głównie z powodu mało urozmaiconej diety - wynika z raportu opracowanego przez Instytut Matki i Dziecka, Instytut Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia. - Jedynie niemowlęta są na ogół żywione zgodnie z ich naturalnymi potrzebami - uważa prof. Jerzy Socha z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Najmłodsi Polacy jedzą głównie produkty o małej wartości odżywczej, obfitujące w tłuszcze i cukry.
Rakotwórcze chipsy
Nieodpowiednie żywienie od wczesnego dzieciństwa zwiększa ryzyko wystąpienia prawie 80 schorzeń, głównie otyłości, chorób serca i cukrzycy - twierdzą autorzy raportu "Witaminy, żywienie, zdrowie". Jedzenie w dzieciństwie chipsów zawierających znaczne ilości soli może już w młodości wywołać nadciśnienie tętnicze oraz przedwczesną osteoporozę, ponieważ sód blokuje przyswajanie wapnia - mówi Lucjan Szponar, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Chipsy, frytki i produkty serwowane w barach fast food zawierają m.in. rakotwórcze akryloamidy. Poza tym podczas obróbki termicznej w tłuszczu roślinnym wydzielają się szkodliwe dla zdrowia tzw. izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Popularne napoje gazowane zawierają cukry i kwasy rozpuszczające szkliwo na zębach. Ryzyko pojawienia się próchnicy zwiększają nawet napoje oznaczone: sugar free, reduced sugar czy low sugar. - Natura nie przygotowała nas do jedzenia dużych ilości słodkich pokarmów - mówi prof. Jerzy Socha. Dziecko przychodzące na świat łatwo przyzwyczaja się do słodyczy, bo ma już wykształcone receptory słodkiego smaku (laktoza - cukier zawarty w mleku matki - jest jednak znacznie mniej słodka niż używana przez nas sacharoza). Niektórzy badacze sugerują, że zbyt częste jedzenie słodkich produktów może prowadzić do uzależnienia.
Szczury na diecie zawierającej zwiększoną ilość cukrów wpadają w stany lękowe, kiedy cukier zostaje usunięty z ich posiłków. Gryzonie zaczynają szczękać zębami i mają drgawki przypominające te, jakie obserwuje się podczas wychodzenia na przykład z nałogu morfinowego - wykazały badania Johna Hoebla, psychologa z Princeton University. Długotrwałe wzbogacanie diety szczurów w cukry powoduje zmiany w chemii mózgu, podobne do tych, jakie pojawiają się podczas używania morfiny czy heroiny - przekonuje z kolei Ann Kelley z University of Wisconsin. Czekolada może uzależniać, oddziałując na mózgowy układ nagrody, ponadto zawiera śladowe ilości pochodnych narkotyku zawartego w liściach konopi indyjskich oraz pochodne amfetaminy - wykazały badania Neala Bernarda z Physicians Committee for Responsible Medicine.
Generacja XXXL
W USA od 1996 r. zanotowano wśród nastolatków aż sześciokrotny wzrost zachorowań na cukrzycę typu II. Średnia wieku nastoletnich diabetyków obniżyła się z 16 lat do 13 lat! Liczba otyłych dzieci i młodzieży w krajach uprzemysłowionych rośnie szybciej niż liczba otyłych dorosłych. Jest to szczególnie niepokojące, ponieważ im wcześniej rozwija się cukrzyca, tym szybciej ujawniają się jej powikłania: uszkodzenie nerek, wzroku i nerwów obwodowych oraz miażdżyca serca - mówi prof. Jan Tatoń, diabetolog z Akademii Medycznej w Warszawie.
Do niedawna problemy z otyłością dotyczyły głównie ludzi po 25.-30. roku życia. Teraz coraz częściej tyją osoby w wieku 20, 15, a nawet 10 lat. - W Polsce tzw. nadmierną masę ciała ma 5-15 proc. dzieci, a ta liczba stale rośnie - mówi dr Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Lekarze ostrzegają, że w następnej dekadzie stan zdrowia dzieci jeszcze się pogorszy. U 80 proc. uczniów amerykańskich szkół podstawowych występują co najmniej trzy czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się chorób serca, takie jak nadciśnienie, zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wielu rodziców zamiast mleka wlewa do butelek niemowląt słodkie napoje - wynika z badań Kathleen Reynolds z American Dietetic Society. Ponad 24 proc. dziewiętnastomiesięcznych dzieci w USA jest regularnie karmionych frytkami.
Pokarmy o dużej zawartości tłuszczu mogą łatwo zakłócić reakcję organizmu na leptynę - hormon, którego obecność w organizmie sygnalizuje sytość. Im więcej bogatych w tłuszcze potraw, tym większy apetyt. Zaledwie po 72 godzinach od zmiany sposobu żywienia na bardziej tłusty organizm prawie całkowicie traci naturalną zdolność reagowania na leptynę - wynika z badań Luciano Rosettiego z Albert Einstein College of Medicine z Nowego Jorku. Im bardziej otyły pacjent - twierdzi uczony - tym trudniej odwrócić tę niekorzystną reakcję, bo jedzenie pokarmów o dużej zawartości tłuszczu zmienia układ hormonalny tak, że organizm potrzebuje ich coraz więcej.
Nastoletni zawałowcy
Prof. Sarah Leibovitz z Rockefeller University w Nowym Jorku wykazała, że jeden wysokotłuszczowy posiłek wystarczy, by podnieść poziom wydzielanej przez podwzgórze galaniny, neuroprzekaźnika stymulującego łaknienie. Te zmiany są szczególnie niebezpieczne u dorastających dzieci, u których skutki tych procesów są bardziej trwałe niż u dorosłych. Szczury karmione tłustymi pokarmami w pierwszych tygodniach życia jako dorosłe potrzebowały więcej tłuszczu i częściej były otyłe.
W USA u ponad 58 proc. dzieci i młodzieży przed 18. rokiem życia występuje przynajmniej jeden czynnik zwiększający ryzyko pojawienia się chorób serca, na przykład otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Roczne koszty hospitalizacji dzieci w wieku od sześciu do siedemnastu lat z powodów związanych z otyłością sięgają 127 mln dolarów. "Choroby powodowane złym żywieniem dzieci to bomba z opóźnionym zapłonem" - ostrzega John Krebs, szef Food Standards Agency. Niestety, na rozbrojenie tej bomby może być już za późno.
Więcej możesz przeczytać w 2/2004 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.