Przez lata lekarze i żywieniowcy przestrzegali, że jaja to wróg zdrowia. Mówiono, że owszem, są smaczne i pożywne, ale są też bombą cholesterolową, groźną szczególnie dla osób w średnim wieku, bo cholesterol powoduje choroby układu krążenia. Polak posłusznie zaczął jadać tylko 0,46575 jaja dziennie. Niesłusznie. Jaja są zdrowe.
Naukowcy, specjaliści od hodowli kur, w trosce o nasze zdrowie zrobili wszystko, by obniżyć w jajach poziom niebezpiecznej substancji. Efekt? Jeszcze 40 lat temu jajo zawierało 280-300 mg cholesterolu, obecnie nieco poniżej 200 mg. – Bardziej już zawartości tego składnika nie da się obniżać, bo jaja staną się bezwartościowe. Nic się z nich nie wylęgnie, ponieważ bez cholesterolu nie ma życia.
Więcej możesz przeczytać w 14-15/2010 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.