Im bardziej zestresowana roślina, tym wartościowsze rodzi owoce - odkrył dr David Haytowitz pracujący dla Departamentu Rolnictwa USA. Owoce, orzechy i warzywa zawierają flawonoidy - związki chroniące przed wolnymi rodnikami. Niestety, ich zawartość nie jest stała. W skrzynce pełnej jabłek każdy owoc ma inną ilość tych pożytecznych substancji. Za te różnice w składzie chemicznym może odpowiadać stres, któremu są poddane rośliny: im większy, tym większa wartość odżywcza owocu. Przyczyną stresu mogą być ataki szkodników i chorób, pogoda, a także niedobór składników pokarmowych. Nawet czas zbioru owoców ma znaczenie - rano drzewa w sadzie są w lepszej kondycji niż podczas południowego upału. To odkrycie w nowym świetle stawia tzw. rolnictwo organiczne, nie stosujące sztucznych nawozów i środków ochrony. (EN)
Więcej możesz przeczytać w 7/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.