Życie może skrócić nie tylko objadanie się, ale nawet zapach żywności. Uczeni z Baylor College of Medicine w Teksasie zauważyli, że choć ograniczenie liczby spożywanych kalorii przedłuża życie muszkom owocowym, to intensywny zapach pokarmu niweluje ten efekt. Osobniki, które przyjmowały ograniczoną ilość pożywienia, ale towarzyszyła im woń drożdży, żyły prawie o jedną czwartą krócej niż te, które nie czuły zapachu pożywienia. Średnia długość życia owadów, którym zablokowano receptory odbierające zapach, wydłużyła się o ponad połowę. Wcześniejsze badania nad nicieniami sugerowały, że zapach powoduje wydzielanie insuliny, która zawiaduje ośrodkiem głodu w mózgu. U muszek owocowych, ze względu na bardziej skomplikowany proces odbierania zapachów, mogą zachodzić również inne procesy. Ludzki układ nerwowy działa podobnie jak muszek owocowych. (MF)
Więcej możesz przeczytać w 7/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.