Co Jezus i jego uczniowie jedli podczas Ostatniej Wieczerzy? Kościół, za Świętym Pawłem, przyjmuje, że był to chleb i wino, trudno jednak zrekonstruować prawdziwe menu tego posiłku. Niektórzy badacze Nowego Testamentu twierdzą nawet, że Ostatnia Wieczerza w ogóle się nie odbyła, a jej ewangeliczny opis powstał na podstawie późniejszych praktyk wczesnochrześcijańskich gmin, w których wspólne spożywanie posiłku miało upamiętnić zmarłego Jezusa.
Większość artystów przedstawiających Ostatnią Wieczerzę dość dowolnie dobiera potrawy, którymi miał być zastawiony stół w wieczerniku. Na fresku Leonarda da Vinci, pokrywającym ścianę refektarza w kościele Santa Maria delle Grazie w Mediolanie, widać talerz pełen niewielkich ryb i jakąś inną potrawę ozdobioną plasterkami cytryny lub pomarańczy. Jacopo Bassano, wenecki renesansowy malarz, którego „Ostatnia Wieczerza" zdobi Galerię Borghese w Rzymie, umieścił na stole chleb, wino, pomarańcze i głowę jagnięcia na tacy. Inny współczesny mu malarz Palma Vecchio ukazał na półmiskach mięsiwa. Brian Wansink, dyrektor Food and Brand Lab na Uniwersytecie Cornell w stanie Nowy Jork, przeanalizował 52 najsłynniejsze przedstawienia Ostatniej Wieczerzy namalowane między 1000 a 2000 r. i wyliczył, że ryba pojawia się na stole w 18 proc. dzieł, jagnię – w 14 proc., zaś wieprzowina w 7 proc.
Więcej możesz przeczytać w 14-15/2010 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.