Zaczyna się międzynarodowa moda na polską kuchnię – mówił niedawno w rozmowie z „Wprost” Karol Okrasa, kucharz, autor programów o tematyce kulinarnej. Przy Polskiej Organizacji Turystycznej powstało nawet zrzeszenie Polskie Szlaki Kulinarne, którego celem jest promocja naszego kraju przez kuchnię. Na koniec sezonu urlopowego „Wprost” poleca miejsca, dzięki którym można poczuć smak Polski nie tylko w wakacje, ale przez cały rok.
1 Zabrze. Smak Śląska
Śląsk to nie tylko gwara i górnicze zwyczaje, ale też jedyna w swoim rodzaju kuchnia. Każda potrawa ma tu jakieś znaczenie, a śląski stół to nietypowy podręcznik historii. Wszystko przez to, że kulinarne dziedzictwo regionu powstało w wyniku połączenia specjałów pochodzących z czterech mających wpływy na ten obszar krajów: Polski, Niemiec, Austrii i Czech. Oprócz powszechnie znanych klusek podawanych z modrą kapustą można zjeść tu m.in. wodzionkę, czyli zupę na bazie czosnku i chleba, oraz karminadle (rodzaj kotletów mielonych). Są także kopalnioki, czyli anyżowo-miętowe cukierki przypominające swoją barwą węgiel. Na Śląsku dla fanów lokalnych specjałów stworzono specjalny szlak kulinarny. Jednym ze znajdujących się na nim miejsc jest restauracja Szyb Maciej w Zabrzu. Oprócz dań obiadowych można spróbować tu wyśmienitych śląskich deserów.
Restauracja Szyb Maciej ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze-Maciejów tel. +48 32 323 14 75
www.szybmaciej.pl/restauracja
Więcej o smakach Śląska: www.slaskiesmaki.pl
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.