Marta Szuma
Historia Mokate to droga niezwykle intensywnego rozwoju. Jakie były kamienie milowe, dzięki którym organizacja osiągnęła obecny status?
Momentem przełomowym w historii firmy było umiejętne wykorzystanie szans na rynku niezaspokojonych potrzeb lat 90. Efektem odważnych działań i opracowania innowacyjnych produktów było stworzenie zupełnie nowej kategorii – cappuccino instant. Inwestycje i rozwój to najlepszy opis Mokate z tego okresu. Wówczas powstały nowoczesny zakład i pierwsza wieża w technologii FilterMat – suszenia rozpyłowego produktów spożywczych. Rok 2000 to przełomowy moment w rozwoju firmy. Intensywny program inwestycyjny przyniósł spektakularne efekty, a w Żorach powstał kolejny zakład produkcyjny, zaprojektowany zgodnie z nowoczesną technologią. Wzrost organiczny pozwolił na kumulację kapitału i dokonanie akwizycji w Polsce i regionie, dzięki czemu w połowie dekady Mokate stało się międzynarodową grupą dziewięciu firm działających w Europie Środkowo-Wschodniej. Mokate nie straciło rodzinnego charakteru mimo tempa wzrostu firmy i obrotów, wolumenów sprzedaży, rozrostu mocy pro-
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.