Sztuka przyrządzania

Sztuka przyrządzania

Dodano:   /  Zmieniono: 
Nie wystarczy wiedzieć, co jeść, by zachować formę. Trzeba jeszcze umieć gotować!

Nawet najzdrowsze produkty spożywcze można zepsuć – uczynić bezwartościowymi lub wręcz szkodliwymi dla zdrowia – jeśli podda się je nieodpowiedniej obróbce termicznej. Powszechnie się uważa, że najbardziej szkodliwe są potrawy smażone, a najzdrowsze i najmniej kaloryczne – gotowane. To nie do końca prawda. Smażenie rzeczywiście pozbawia potrawę wartości odżywczych, a ponadto nawet aż 80 proc. tłuszczu pozostaje w potrawie, zatem zwiększamy kaloryczność dania, jednak podczas rzekomo zdrowego gotowania wypłukujemy z żywności około połowy witamin i minerałów.

Tłuszcz na zdrowie

Na czym smażyć? Unikajmy tłuszczów nasyconych, występujących w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Zdrowe są natomiast – i niezbędne, bo rozpuszczają witaminy z grup: A, D, E, K – roślinne tłuszcze nienasycone. Do najcenniejszych należą oliwa i olej rzepakowy. Niestety popełniamy błąd – smażymy, używając tłuszczów z pierwszego tłoczenia. Tymczasem są one najzdrowsze, ale tylko spożywane na zimno, np. do sałatek. Nie należy ich używać do smażenia. Mają niską temperaturę spalania, a dymiąc, wyzwalają substancje rakotwórcze. Jeśli już musimy smażyć, zainwestujmy w dobre naczynia do gotowania, z grubym dnem. Wtedy wystarczy odrobina tłuszczu, pożywienie nie będzie przylegało do dna, a cały proces będzie trwał krócej, co pozwoli zachować jak najwięcej cennych składników.

Para buch!

Z dotychczas powszechnie stosowanych metod obróbki termicznej pożywienia za najzdrowsze jest uznawane gotowanie na parze. Ma wiele zalet – pozwala zachować sporo substancji odżywczych, nie zwiększa kaloryczności przyrządzanych posiłków, ponieważ nie wymaga użycia tłuszczu, a ponadto sprawia, że eliminujemy z diety sól. Nie wszyscy jednak są w stanie się przyzwyczaić do kompletnie niesłonych potraw (warto jednak sobie uświadomić, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie dziennie zaledwie jednej łyżeczki soli). Osoby, którym nie smakują gotowane na parze dania, mogą wybrać – choć oczywiście nie wszystko da się w ten sposób przyrządzić – pieczenie. Najlepsze będzie do tego celu zamykane naczynie żaroodporne (o nich w tekście obok). Należy natomiast zaniechać zalecanego przez lata pieczenia w folii aluminiowej – dowiedziono bowiem, że ten pierwiastek przyczynia się do powstawania wielu schorzeń.

Gotowanie bez wody

Niby wszystko już było, a jednak! Najmodniejsze jest obecnie gotowanie bez użycia wody, które się sprawdza przede wszystkim w przypadku warzyw. Ta metoda nie wymaga zakupu specjalistycznego urządzenia – wystarczy garnek z grubym dnem. Pokrojone warzywa układamy na jego dnie, a następnie kładziemy kolejną warstwę itd. – ważne, by naczynie zostało zapełnione do połowy- -dwóch trzecich wysokości. Garnek stawiamy na niezbyt dużym ogniu (lub w połowie mocy kuchenki elektrycznej) i gotujemy od 3 do 6 min (w zależności od wielkości naczynia), do momentu, gdy pokrywka stanie się gorąca. Zmniejszamy moc grzania do minimum i gotujemy jeszcze 20-40 min, nie unosząc pokrywki, by nie doprowadzić do utraty pary wodnej. Kiedy spod pokrywki zacznie się wydobywać para, należy zestawić garnek z palnika i pozostawić zamknięty przez 10-20 min. Można układać rozmaite rodzaje warzyw jedne na drugich, stosując zasadę, że te bliżej dna wymagają dłuższego czasu gotowania, a te najwyżej będą gotowe najszybciej. Korzystajmy z sezonowego urodzaju i eksperymentujmy w kuchni. Bo zdrowo znaczy także smacznie.

Więcej możesz przeczytać w 31/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 31/2013 (1588)

  • Panie Jarku, Pan się nie boi28 lip 2013, 20:00Panie Jarku, piszę do Pana, żeby dodać Panu otuchy. Nie chodzi o żadne zwycięstwo w wewnętrznych wyborach w Platformie, bo obaj wiemy, że nie ma Pan żadnych szans. Nie chodzi też o jej zreformowanie, bo postawił Pan na niej krzyżyk. Dobrze Pan...4
  • Rostowski mówi: inni chorują - zachorujmy i my28 lip 2013, 20:00Nigdy nie przestanie mnie zadziwiać sposób rozumowania, będący pokłosiem keynesowskiego ukąszenia, zgodnie z którym najlepszą metodą na radzenie sobie z niepokojąco rosnącym długiem jest… zaciąganie kolejnych długów. Wszystko odbywa się...4
  • Wyjaśnienie28 lip 2013, 20:00Wątpliwości odnośnie do oświadczenia majątkowego Piotra Guziała nie zostały upublicznione przez wojewodę mazowieckiego Jacka Kozłowskiego ani z jego inicjatywy. Upubliczniło je Radio Zet, które miało te informacje z innego źródła. Biuro Prasowe...4
  • Skaner28 lip 2013, 20:00Tu jesteśmy! Jeśli czujesz się ważny, wyobraź sobie, że patrzysz na Ziemię z gwiazd – pisał rzymski cesarz Marek Aureliusz, kontemplując znikomość człowieka wobec ogromu wszechświata. Gdyby żył dziś, na pewno dałby wiele, aby zobaczyć to...6
  • Kulisy reanimacji bankruta28 lip 2013, 20:00LOT poprawił wyniki, ale w firmie aż trzeszczy od afer nazywanych lotowszczyzną.10
  • Fabryka przegranych28 lip 2013, 20:00Powstanie Warszawskie przechodzi ze sfery dokumentacji, wywiadów i oddawania czci do sfery popkultury. W ten sposób zyskujemy bohaterów, ale tracimy wymiar tragedii. Krew, pot i łzy stają się odrealnione, na pierwszy plan wychodzą młodość i miłość.12
  • Klęska i legenda28 lip 2013, 20:00Mit powstania jest wciąż żywy. Odwołują się do niego wszyscy, którzy mają ważne sprawy do załatwienia – mówi Jan Ołdakowski, dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego.18
  • Rostowski to socjalizm28 lip 2013, 20:00Z Jarosławem Gowinem, kandydatem na szefa PO, rozmawia Marcin Dzierżanowski.20
  • Koko, Euro spoko28 lip 2013, 20:00Grzegorz Lato i Adam Olkowicz wciąż zarabiają na Euro 2012 w Polsce. Mimo że mistrzostwa skończyły się rok temu.24
  • Kamikadze28 lip 2013, 20:00O sprawie Olina, szafie Lesiaka i teczce Bolka opowiada Andrzej Milczanowski, były minister spraw wewnętrznych i szef UOP.26
  • Sługa Wałęsy28 lip 2013, 20:00Milczanowski zbudował służby III RP, opierając się w dużym stopniu na funkcjonariuszach PRL. Po latach się okazało, że także wykorzystując ich metody.28
  • Wsparcie dla regionów28 lip 2013, 20:00W Lubelskiem postawili na turystykę, a w Łódzkiem – na naukę i kulturę. O tym, do kogo trafią euro z Regionalnych Programów Operacyjnych, decyduje 16 województw.32
  • Nie byłem katem28 lip 2013, 20:00Nie mam pretensji do TVP, że opłaca ludzi tylko dlatego, że mają ładny uśmiech – mówi Andrzej Turski, twarz „Panoramy”, dziennikarz, którego „7 dni świat” wraca po latach na antenę.35
  • Centralne Biuro Absurdu28 lip 2013, 20:00CBA taśmowo pozbawia funkcji samorządowców pod pozorem drobnych uchybień proceduralnych. – To zamach na samorządność – oburzają się posłowie.38
  • Wojna z ciałem28 lip 2013, 20:00Wyczekiwane lato nie dla wszystkich jest źródłem radości. Plaża stała się targowiskiem próżności i źródłem frustracji.40
  • Witajcie w stresolandii28 lip 2013, 20:00Blisko trzy czwarte Polaków uważa, że Polska szkodzi ich zdrowiu psychicznemu, a aż 86 proc. odczuwa nieustanny stres. Jak żyć, panie premierze?44
  • Proszę, pozwól mi odejść28 lip 2013, 20:00Nie skarżył się, bo kto by uwierzył, że przystojny facet, dyrektor w międzynarodowej korporacji, jest ofiarą przemocy domowej.48
  • Tokio zamienię na Karpaty28 lip 2013, 20:00Kariera w Nowym Jorku albo Tokio – to sen Polaków. Ich marzenie było odwrotne: porzuciły drapacze chmur dla błota w polskich górach.52
  • Koronni i Szkatuła28 lip 2013, 20:00Na procesie słynnego gangstera Rafała S. ps. Szkatuła świadkowie koronni plączą się w zeznaniach i zapominają, co uzgodnili z prokuratorem.56
  • Mały książę, wielki kac28 lip 2013, 20:00O narodzinach George’a Alexandra Louisa informowały histerycznie wszystkie media. Następnego dnia obudziły się z niesmakiem. Komu potrzebny był ten cyrk?60
  • Przerwa na tragedię28 lip 2013, 20:00Katastrofa kolejowa przyszła w najczarniejszym dla Hiszpanów momencie ostatnich dziesięcioleci. Kraj jest pogrążony w korupcji i marazmie. Ulica już nawet nie protestuje.64
  • Dyskoteka u Benbenka28 lip 2013, 20:00Hazard, internet, prasa, radio, a teraz telewizja. Zbigniewa Benbenka pasjonuje wszystko, na czym można zarobić.66
  • Balcerowicz musi krzyczeć28 lip 2013, 20:00Reformy są politycznie ryzykowne, ale bez nich możemy zapomnieć o dogonieniu pod względem zamożności krajów Europy Zachodniej – mówi prof. Leszek Balcerowicz.70
  • Nowy garnitur biznesu28 lip 2013, 20:00Firmy są jak ludzie. Od czasu do czasu muszą zmienić garderobę na modniejszą, by bardziej się podobać swoim klientom.72
  • Kod zdrowia28 lip 2013, 20:00Jesteś biologicznym robotem. Dlatego lekarz, niczym informatyk, wymieni twój zły kod na nowy. Terapia genowa to przyszłość medycyny.74
  • Lutosławski i wódka28 lip 2013, 20:00O swoim mistrzu Witoldzie Lutosławskim, wpływie polityki na muzykę i fascynacji metalem opowiada Esa-Pekka Salonen, jeden z najlepszych dyrygentów świata.76
  • Zbrodniarze pełni wdzięku28 lip 2013, 20:00Gdy prawo nie radzi sobie ze sprawiedliwością, telewizyjni antybohaterowie muszą brać sprawy w swoje ręce.80
  • Film28 lip 2013, 20:00Zamieszkać w muzeum Giuseppe Tornatore znowu opowiada o sztuce. Kiedyś w „Cinema Paradiso” stworzył piękny hymn na cześć kina, które zmieniło życie chłopca z sycylijskiej wioski. Dziś jest bardziej sceptyczny. W...82
  • Muzyka28 lip 2013, 20:00Między jawą a snem Późnowieczorne opowieści to już swoista instytucja. Muzyczne zestawy na tę szczególną porę mają na koncie m.in. Jamiroquai, Belle and Sebastian, Air i The Flaming Lips. Wydawana od 2001 r. seria (poprzednio nazwana...84
  • Książka28 lip 2013, 20:00Liczby mogą zabijać Thrillery z filozoficznymi pretensjami przeważnie bywają okropnie głupie, ale to szczęśliwie nie przypadek „Głosów chaosu” Leonarda Rosena – solidnej, mocno depresyjnej literatury sensacyjnej z fraktalami,...84
  • Co nas gryzie28 lip 2013, 20:00Komary mogą uprzykrzyć wakacje, kleszcze – zostawić przykrą pamiątkę na całe życie. Bądźmy czujni.86
  • Ubezpieczenie dla turysty28 lip 2013, 20:00Wakacje za granicą dostarczają mnóstwa wrażeń, wiążą się jednak z większym niż w wypadku urlopu w kraju ryzykiem. Dlatego przed wyjazdem warto pomyśleć o odpowiedniej ochronie.88
  • Pierwsza pomoc? To łatwe!28 lip 2013, 20:00Jak udzielić pierwszej pomocy, wie niewielu z nas. A przecież w każdej chwili możemy być świadkiem wypadku albo ktoś może koło nas nagle upaść na ulicy.89
  • Kiedy zginie paszport28 lip 2013, 20:00Paszportu za granicą trzeba pilnować, najlepiej nie trzymać go razem z portfelem, bo na niego najczęściej polują złodzieje. Co robić, gdy jednak go stracimy?90
  • Wiatr w żaglach28 lip 2013, 20:00Sto największych i najpiękniejszych na świecie żaglowców już za kilka dni dobije do portu w Szczecinie92
  • Ulecz się jedzeniem28 lip 2013, 20:00Lato to czas, kiedy stragany pełne są soczystych owoców, kolorowych warzyw. Warto korzystać z bogactw natury pełnymi garściami – a zamiast po kolejną pigułkę sztucznych preparatów witaminowych sięgnąć po jabłko, pomidora, fasolę.94
  • Sztuka przyrządzania28 lip 2013, 20:00Nie wystarczy wiedzieć, co jeść, by zachować formę. Trzeba jeszcze umieć gotować!96
  • Gotuj na zdrowie28 lip 2013, 20:00W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.97
  • Bomba tygodnia28 lip 2013, 20:00Mistrzowie przy garach Żadna praca nie hańbi, szczególnie w kryzysie. Zarabiać nie ma gdzie. No, chyba że przy garnkach. Dostajesz bilet na występ kabaretowy Andrzeja Grabowskiego, Jerzego Kryszaka czy Cezarego Pazury. Z radości nie zauważasz...98