Grejpfruty na serce
Czerwone grejpfruty obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów niemal tak skutecznie jak leki. Uczeni z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie wykazali, że codzienne spożywanie jednego owocu lub wyciśniętego z niego soku pomaga zwalczać hiperlipidemię u pacjentów po operacji wszczepienia bajpasów, którzy nie reagowali na leczenie statynami. Czerwone grejpfruty działają skuteczniej od białych - prawdopodobnie zawierają więcej przeciwutleniaczy. "Niewykluczone jednak, że znajduje się w nich nie odkryty dotychczas związek wpływający na poziom lipidów" - mówi dr Shela Gorinstein. Przed rozpoczęciem owocowej kuracji trzeba się skonsultować z lekarzem, bo sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. (MF)
Nie dla idiotów!
Ustawodawcy powinni jak najszybciej zalegalizować reklamę podprogową albo wprowadzić całkowity zakaz reklamy. Większość konsumentów twierdzi, że nie przygląda się billboardom mijanym podczas jazdy samochodem. Tymczasem prezentowane na tych plakatach produkty cieszą się największym powodzeniem. Robert Heath, światowej sławy ekspert w dziedzinie reklamy przekonuje w książce "Ukryta moc reklamy", że naszymi wyborami silniej kierują "niezauważane" billboardy niż prawnie zakazana reklama podprogowa. To kolejny przewrót w rozumieniu zachowania homo sapiens, tym razem w supermarkecie. (ZW)
Robert Heath: "Ukryta moc reklamy. Co tak naprawdę wpływa na wybór marki?", Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2006
Arktyczne roztopy
Lodowce na Grenlandii topnieją coraz szybciej wskutek globalnego ocieplenia. Dziesięć lat temu odrywało się od nich 90 km3 lodu rocznie, dziś - 224 km3. Wzrost temperatury sprawia, że woda podmywa lodowce i przyspiesza ich ześlizgiwanie się do morza. Takie zjawisko zaobserwowano na razie tylko w południowej części wyspy, ale wkrótce może ono dotyczyć całej Grenlandii. Naukowcy szacują, że gdyby stopiły się wszystkie lodowce wyspy, poziom morza podniósłby się o siedem metrów. Dziś rośnie on trzy milimetry rocznie, z czego pół milimetra to wynik grenlandzkich roztopów. (JAS)
Inwazja płazów
Ropuchy aga (Bufo marinus) zagrażają Australii. Te olbrzymie płazy - o długości 25Ęcm, szerokości 15 cm i wadze sięgającej 2 kg - sprowadzono tam 70 lat temu, by zwalczały owady niszczące uprawy trzciny cukrowej, choć ich toksyczne wydzieliny są szkodliwe dla ludzi i zwierząt domowych. Agi zaczęły się szybko rozprzestrzeniać. Kolejne pokolenia mają coraz dłuższe kończyny, co zwiększa szybkość ich migracji. W latach 60. w ciągu roku przemierzały zaledwie 10 km, dziś - 50 km. Te płazy opanowały już większą część kontynentu. Australijczycy masowo je odławiają i próbują wytwarzać z nich m.in. nawóz do przydomowych ogródków. (MF)
Czerwone grejpfruty obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów niemal tak skutecznie jak leki. Uczeni z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie wykazali, że codzienne spożywanie jednego owocu lub wyciśniętego z niego soku pomaga zwalczać hiperlipidemię u pacjentów po operacji wszczepienia bajpasów, którzy nie reagowali na leczenie statynami. Czerwone grejpfruty działają skuteczniej od białych - prawdopodobnie zawierają więcej przeciwutleniaczy. "Niewykluczone jednak, że znajduje się w nich nie odkryty dotychczas związek wpływający na poziom lipidów" - mówi dr Shela Gorinstein. Przed rozpoczęciem owocowej kuracji trzeba się skonsultować z lekarzem, bo sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. (MF)
Nie dla idiotów!
Ustawodawcy powinni jak najszybciej zalegalizować reklamę podprogową albo wprowadzić całkowity zakaz reklamy. Większość konsumentów twierdzi, że nie przygląda się billboardom mijanym podczas jazdy samochodem. Tymczasem prezentowane na tych plakatach produkty cieszą się największym powodzeniem. Robert Heath, światowej sławy ekspert w dziedzinie reklamy przekonuje w książce "Ukryta moc reklamy", że naszymi wyborami silniej kierują "niezauważane" billboardy niż prawnie zakazana reklama podprogowa. To kolejny przewrót w rozumieniu zachowania homo sapiens, tym razem w supermarkecie. (ZW)
Robert Heath: "Ukryta moc reklamy. Co tak naprawdę wpływa na wybór marki?", Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2006
Arktyczne roztopy
Lodowce na Grenlandii topnieją coraz szybciej wskutek globalnego ocieplenia. Dziesięć lat temu odrywało się od nich 90 km3 lodu rocznie, dziś - 224 km3. Wzrost temperatury sprawia, że woda podmywa lodowce i przyspiesza ich ześlizgiwanie się do morza. Takie zjawisko zaobserwowano na razie tylko w południowej części wyspy, ale wkrótce może ono dotyczyć całej Grenlandii. Naukowcy szacują, że gdyby stopiły się wszystkie lodowce wyspy, poziom morza podniósłby się o siedem metrów. Dziś rośnie on trzy milimetry rocznie, z czego pół milimetra to wynik grenlandzkich roztopów. (JAS)
Inwazja płazów
Ropuchy aga (Bufo marinus) zagrażają Australii. Te olbrzymie płazy - o długości 25Ęcm, szerokości 15 cm i wadze sięgającej 2 kg - sprowadzono tam 70 lat temu, by zwalczały owady niszczące uprawy trzciny cukrowej, choć ich toksyczne wydzieliny są szkodliwe dla ludzi i zwierząt domowych. Agi zaczęły się szybko rozprzestrzeniać. Kolejne pokolenia mają coraz dłuższe kończyny, co zwiększa szybkość ich migracji. W latach 60. w ciągu roku przemierzały zaledwie 10 km, dziś - 50 km. Te płazy opanowały już większą część kontynentu. Australijczycy masowo je odławiają i próbują wytwarzać z nich m.in. nawóz do przydomowych ogródków. (MF)
Więcej możesz przeczytać w 8/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.