Naturalne składniki sprzyjają nowotworom tak jak syntetyki
Pestycydy są trujące? Nie dajmy się zastraszyć. – Nie są gorsze niż naturalne związki obecne w roślinach – twierdzi John Berlau z Competitive Enterprise Institute w Waszyngtonie, autor książki „Eco-Freaks". Naturalne składniki są tak samo kancerogenne (sprzyjające powstawaniu nowotworów) jak syntetyczne. W naszej diecie występuje aż 99,99 proc. naturalnych substancji potencjalnie rakotwórczych, co nie oznacza, że jedząc ziemniaki i marchew, możemy się zatruć.
Tego rodzaju związki chemiczne wytwarzane są przez rośliny jako obrona przed szkodnikami. – Jeśli naturalne pestycydy nam nie szkodzą, jak mogą zaszkodzić syntetyczne, których przyswajamy 10 tys. razy mniej? – pyta w rozmowie z „Wprost" prof. Bruce Ames, biochemik z uniwersytetu w Berkeley.
Tego rodzaju związki chemiczne wytwarzane są przez rośliny jako obrona przed szkodnikami. – Jeśli naturalne pestycydy nam nie szkodzą, jak mogą zaszkodzić syntetyczne, których przyswajamy 10 tys. razy mniej? – pyta w rozmowie z „Wprost" prof. Bruce Ames, biochemik z uniwersytetu w Berkeley.
Więcej możesz przeczytać w 32/33/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.