Jak pierniki, to z Torunia? Niekoniecznie. Z książki Grzegorza Sobela "Przy wrocławskim stole. Tradycje biesiadne i dawne przepisy" (Wydawnictwo Dolnośląskie), która powstała na fali mody na Wrocław, możemy się dowiedzieć, że miasto to od wieków słynęło z kiełbas, piwa i... pierników. Odkąd potaniały przyprawy korzenne, pierniki stały się jednym z najpopularniejszych ciast w stolicy Dolnego Śląska. Wrocławianie w ubiegłych stuleciach zajadli się też smakołykami, które dziś przypisuje się raczej kuchni francuskiej: rakami, żabimi udkami i ślimakami. Dzięki książce Sobela możemy poznać przepisy na najbardziej znane wrocławskie smakołyki, takie jak Schlesische Himmelreich, czyli szynkę pieczoną z musem owocowym i kluskami.
Więcej możesz przeczytać w 35/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.